Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 05. 2018. Požarevac

Izvor: http://infrazs.rs

Rekonstruiše se pruga Požarevac - Majdanpek (FOTO)

„Infrastruktura železnice Srbije“ počela je 21. maja remont pruge Požarevac – Majdanpek, u dužini od 90 kilometara.

Radovi su započeli u železničkoj stanici Požarevac, a njihovom početku prisustvovao je i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, sa saradnicima.

Rok za završetak radova je 180 dana.

„Infrastruktura železnice Srbije“ remont će izvoditi u sopstvenoj režiji, tj. sopstvenom mehanizacijom i kadrovima, u okviru tekućeg održavanja pruge. Radovima će biti obuhvaćeni zamena šina, pragova i tucanika, zamena kolosečne rešetke, mašinsko rešetanje i regulisanje koloseka.

 

Pri remontu pruge maksimalno će se koristiti materijali pridobijeni prilikom remonta pruge sa koridora. Za materijal koji nedostaje „Infrastruktura železnica Srbije“ sredstva će obezbediti prodajom starog gvožđa, što u prethodne četiri godine ni jednom nije učinjeno.

Kada bi ovaj posao kapitalnog remonta 90 kilometara pruge između Požarevca i Majdanpeka radili izvođači radova van železnice, to bi „Infrastrukturu železnice Srbije“ koštalo mnogostruko više. 

Pruga Požarevac – Majdanpek danas je u izuzetno lošem stanju. Pruga je jednokolosečna i izgrađena 1938. godine. Do danas su na ovoj pruzi remontovane samo pojedine njene deonice, u ukupnoj dužini od oko 40 kilometara i to još 1991. godine. Zbog toga je na pedeset kilometara ove pruge brzina vozova danas samo od 10 do 20 kilometara na sat, a na preostalih 40 kilometara pruge svega 50 kilometara na sat.

Efekti od ovog remonta pruge izuzetno su veliki. Vreme putovanja vozova sa sadašnjih 4 sata biće skraćeno na 75 minuta, a opterećenje pruge biće povećano sa sadašnjih 16 na 22,5 tona po osovini.

 

Remont pruge i povećanje njenog osovinskog opterećenja, od izuzetnog su značaja za privredu ovog dela Srbije. Naime, za železnički pravac Požarevac – Majdanpek vezani su značajni privredni sistemi, kao što su: Luka Prahovo, RTB Bor, rudnici Majdanpek, Kaona i Kostolac, Stig i železara Smederevo. Pruga Požarevac – Majdanpek povezuje se sa Koridorom 10 u stanici Mala Krsna, a trenutno roba iz Prahova i Bora do Beograda se otprema preko Niša.

čet

24.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 23:23

KOSTOLACKA PRUGA

Samo me interesuje koja Kostolacka pruga ,ili je "pisac"samoinicijativno ili nezna stanje ta pruga Kostolacka vise NE POSTOJI !!!!! Gde i ima koloseka to jest sina ( mnogo kilometara je POKRADENO-IZVADjENO)stanica KOSTOLAC vise isto NE POSTOJI koloseci u istoj sa skretnicama NE POSTOJE a krak (industriskog koloseka )do elektrane isto NE POSTOJI! Toliko o KOSTOLACKOJ pruzi ili ti koloseku! ZALOSNO i SRAMOTNO!!!

Odgovori

Ostavi komentar