Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

26. 04. 2018.

Autor: 1 Izvor: RTS, Politika

Smederevo će dobijati kiseonik iz algi?

Srpski naučnici iz Instituta za multidiscplinarna istraživanja napravili su revolucionarne iskorake sa mikroalgama. Smederevo postaje grad koji će dobijati kiseonik iz potpuno novog izvora.

Već su uzgojili prve alge sa kojima će spustiti svetsku cenu biodizela, a s novim otkrićem, koji je dobio priznanje Ujedinjenih nacija, iz algi će praviti i kiseonik za zagađene gradove i one koji oskudevaju u prirodnom zelenilu, prenosi RTS.

Smederevo je grad koji će prvi u svetu prodisati na alge jer će njihovi travnjaci dobiti foto-bioreaktore.

To su svojevrsni akvarijumi koji prerađuju ugljen-dioksid i proizvode kiseonik kao zamenu za dva do tri drveta.

"Prednost ovog sistema zahteva jako malu površinu. Znači stopa tog sistema je samo tri kvadratna metra, a efikasnost mu je na nivou 400 kvadratnih metra travnjaka. Ovo imitira park i imate praktično isti efekat, a posebno je zgodno za te zatvorene prostore", rekao je dr Ivan Spasojević, direktor projekta u Institutu za multidisciplinarna istraživanja.

Čitava aparatura, s neophodnim pumpama, koštala bi tri-četiri hiljade evra. A s obzirom na to da bi se u akvarijumima stvarala biomasa, koja je dragoceno đubrivo, foto-bioreaktor bi sebe otplatio za najviše četiri godine”, objasnio je ranije Spasojević za Politiku.

Prvi foto-bioreaktori bi trebalo da budu postavljeni u Smederevu – nadležni u toj lokalnoj samoupravi su već predložili nekoliko lokacija za „urbana pluća”. Tako bi se ovaj grad, osim po grožđu, gvožđu i najvećoj ravničarskoj tvrđavi u Evropi, pročuo i po u svetu jedinstvenom „pogonu” za proizvodnju kiseonika iz mikroalgi.

Nema komentara.

Ostavi komentar