Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 04. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Kako se zaštiti od komaraca?

Najezda komaraca došla je sa pojavom lepog vremena. Ovi komarci su veoma agresivni i napadaju tokom čitavog dana. Na sajtu zavoda za biocide i medicinsku ekologiju navode da se radi o rečnim komarcima.


Brojnost rečnih komaraca je sve veća, a povećana količina padavina proteklog meseca uslovila je porast vodostaja reka i kanala i dovela do formiranja privremenih stajaćih voda pogodnih za razvoj komaraca.  Rečni komarci nisu nosioci virusa Zapadnog Nila te, osim što predstavljaju napast, nisu opasni po zdravlje ljudi. Nakon njihovog uboda na koži ostaju plikovi koji su kratkotrajni i povlače se u narednih nekoliko časova, navodi se na sajtu.

Kako se zaštiti od komaraca?

Kako su nam rekli zaposleni u apoteci “Kršenković” u Požarevcu,  velika je potražnja za preparatima protiv ujeda komaraca, kao što su sprej, stik ili krema protiv ujeda. Oni za zaštitu od komaraca preporučuju Mapez sprej i Chicco zanza gel ili sprej za decu. Odrasli mogu koristiti Autan.

Za decu koja su osetljiva nakon ujeda komaraca preporučuju Fenistil gel i Synopen mast.

Iz Lilly apoteke kažu da Hiper Hama, biljni gel umanjuje tegobe kod uboda i Herbal Jao gel je takođe nakon uboda.

Osim repelenata građanima se preporučuje da tokom boravka u prirodi nose svetlu, laku odeću dugačkih rukava i nogavica i izbegavaju vreme kada su komarci najaktivniji, a to je u zoru i u sumrak. Preporuka je i da se izbegavaju šetnje kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i šetnja po neuređenom priobalju reka. Pored toga, građanima se savetuje da na prozore soba i drugih prostorija postave mreže za komarce. 

Požarevljani će morati da sačekaju zaprašivanje protiv komaraca, jer tek krajem nedelje ističe rok za predaju ponuda u javnoj nabavci za sistematsku dezinsekciju na području Požarevca.

sre

25.04.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 06:30

svasta

ko vam da udovolji,samo mogu da vam kazem glasali ste sad trpite komarce

Odgovori
uto

24.04.

2018.

komšija [neregistrovani] u 23:24

sramota

a kada su uradili nešto na vreme.... bolje je ne pričati o gradskim vlastima to više i nije žalosno nego je smešno...

Odgovori
uto

24.04.

2018.

javne nabavke [neregistrovani] u 22:34

android

Najbolje da krajem leta raspisu konkurs...cemu zurba....

Odgovori
uto

24.04.

2018.

Goxi [neregistrovani] u 17:06

Napast

Dok se dogovore mi moramo da trpimo komarce.
Trebalo je ranije regulisti nabavke.
Trebalo je prskati mnogo ranije dok su jos larve
Toliko o školovanom kadru.

Odgovori
uto

24.04.

2018.

Desko [neregistrovani] u 17:03

Propas'

Dok oni predaju ponude, pa dok ovi razmotre i prodiskutiju, a zatim dok plenarno donesu odluku, pa dok legne uplata, pa dok to prodje kroz kompjuter, pa dok se za to vreme javi ovima da moze, samo da se steknu uslovi i da smisle kako ce, dodje jul, a mi tada i nismo u Pozarevcu, idemo na more, tako i da ne mora zaprasivanje komaraca..

Odgovori

Ostavi komentar