Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 04. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, Novosti

Ustanak u kome je Požarevac oslobođen od turske vlasti

Danas se navršavaju 203 godine od početka Drugog srpskog ustanka koji je predvodio knez Miloš Obrenović. Požarevac je Obrenovićev grad, s obzirom da je knez u njemu imao drugu rezidenciju. Požarevljani su mu se odužili spomenikom u gradskom parku i ulicom koja nosi naziv Knez Milošev venac.

Požarevac je u Drugom srpskom ustanku bio oslobođen od turske vlasti. Dugo je važio za drugu prestoničku varoš jer je knez često u njemu boravio.  U Požarevcu je izgradio je konake za svoju porodicu i sebe i razvio trgovinu.

U znak zahvalnosti vladaru, nronzana statua Miloša Obrenovića i visoki postament postavljeni su 24.juna 1898. godine, ispred zgrade tadašnjeg Okružnog načelstva, koja je izgrađena deset godina ranije.

Spomenik je izrađen u Parizu, a njegov autor je poznati vajar Đorđe Jovanović, potomak grčke porodice Janakides, koja se u Požarevac doselila u 19. veku. Pred 7.000 do 8.000 građana spomenik je otkrio kralj Aleksandar Obrenović, u prisustvu svog oca Milana, nekadašnjeg kralja Srbije.

Na postamentu ispod kneževe statue, uklesane su njegove reči upućene turskom vojskovođi: "Delibaša, carski delijo, ti imaš kud i na drugu stranu, a ja nemam kuda, nego tuda, pa u život ili smrt."

Na suprotnoj strani postamenta stoji posveta: "Zahvalni narod okruga požarevačkog oslobodiocu svome knjazu Milošu T. Obrenoviću Prvom".

 

U znak zahvalnosti, Požarevljani su po knezu nazvali i ulicu koja prolazi pored glavne železničke stanice. Njeno ime je Knez Milošev venac.

Požarevac je dugo bio druga kneževa rezidencija, pa je u njemu izgradio i konake za svoju porodicu. Tu je 1860. godine osnovao ergelu, na imanju od 300 hektara, kojem je njegov sin kasnije dao ime "Ljubičevo", po svojoj majci kneginji Ljubici.

Nema komentara.

Ostavi komentar