Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 04. 2018. Požarevac

Autor: M. Veljković Izvor: Boom93

Požarevac spremno dočekuje promenu sistema transfuzije

Od 1. maja doći će do promene sistema transfuzije na teritoriji Braničevskog okruga. Glavna novina u novom zakonu je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških službi, ubuduće postojati samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Požarevac pripada centru u Beogradu. Zakonodavci tvrde i da će novi sistem sprečiti nestašice krvi.

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac kaže da ova organizacija spremno dočekuje promenu sistema u davalaštvu krvi.

„Ono što nas očekuje jeste da će 1. maja ugastiti odeljenje transfuzije u bolnici,  koje će prerasti u banku krvi. Od 1. maja će svakog ponedeljka u domu Crvenog krsta biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za potrebe naše bolnice“ rekao je Obradović.

On je još napomenuo da u drugom krugu implemetacije zakona osim u Požarevcu u novi sistem ulaze bolnice iz Petrovca na Mlavi i Loznice.

„Crveni krst će, pored dobrovoljnog davanja krvi u svojim prostorijama, organizovati akcije u ustanovama, preduzećima i institucijama. Do kraja godine očekujemo oko 50 akcija dobrovoljnog davanja krvi i nadam se da ćemo i ove godine odbraniti titulu „Najhumanijeg grada“  naglasio je Saša Obradović

Prva akcija po novom sistemu biće organizovana 7. maja od 10h do 16h u domu Crvenog krsta u Požarevcu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije