Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 04. 2018. Veliko Gradište

Izvor: http://spomenicikulture.org.rs

Nastavljeni radovi na obnovi tvrđave Ram

U Ramu su nakon zimske pauze nastavljeni radovi na obnovi Tvrđave Ram. Radove na obnovi će i ove godine izvoditi turska firma „ABMA Restaurasion“ uz konzervatorski nadzor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, a prema „Projektu obnove Tvrđave Ram“ koji je izradila projektantska kuća ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. iz Ankare.

Finansijska sredstva obezbedila je Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA). 

U drugoj fazi radova planirano je da se do kraja građevinske sezone završi obnova čitave Tvrđave i da se izvede parterno uređenje prostora u njenoj unutrašnjosti i neposrednom okruženju. Radovi će biti skoncentrisani pre svega na njen zapadni deo koji prošle godine nije rađen, a u kojem dominiraju ulazna i najveća kula 1, šestougaona kula 5 i zapadni bedem koji se nalazi na samoj litici prema Dunavu.

Planiran je i nastavak arheoloških istraživanja, kako bi se dobili svi relevantni podaci važni za sagledavanje stratigrafije ovog lokaliteta, ali i za parterno uređenja prostora unutar Tvrđave i u njenom neposrednom okruženju. Za ovogodišnju arheološku kampanju deo sredstava je obezbedila opština Veliko Gradište, očekuju se rezultati konkursa Ministarstva kulture i informisanja za nastavak sistematskih arheoloških istraživanja, a značajan finansijski udeo će i ove sezone imati TIKA.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije