Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 10. 2010.

Crkvena arhiva

Eparhija braničevska želi da vrati objekat u kojem se nalazi komanda garnizona. Na taj način rešio bi se i problem koji postoji sa crkvenom arhivom koja zahteva adekvatan prostor, izjavio je danas protojerej Dejan Ivković.

On je to rekao na konferenciji za novinare povodom potpisivanja protokola o saradnji izmedju eparhije i Istorijskog arhiva u Požarevcu.

Ivković kaže da se arhiva eparhije nalazi u 140 crkvenih objekata i izrazio očekivanje da će saradnja sa Istorijskim arhivom pomoći u pronalaženju adekvatnog prostora za smeštaj arhivske građe. Ivković je naveo da crkva želi da povrati objekat starog episkopskog dvora u kojem se trenutno nalazi komanda garnizona.

„Objekat nam je na sumnjiv način oduzet nakon rata. U toku je postupak pred direkcijom za restituciju i nadamo se pozitivnom rešenju. Sa starom zgradom episkopskog dvora rešili bi mnoge probleme, a izmedju ostalih i smeštaj naše arhivske gradje", kazao je on.

Direktorka Jasmina Nikolić je kazala da su arhivu na trajno čuvanje poverene crkvene matične knjige, koje predstavljaju najveredniju zbirku dokumenata  koje ova ustanova poseduje.

Ona je navela da će arhiv i eparhija u narednom periodu sarađivati na pripremi zajedničkih izložbi i publikacija u zemlji i inostranstvu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije