Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

27. 05. 2011.

Autor: 1

Kakav je izvozni potencijal regiona?

Iako se region kojem pripadaju Braničevski i Podunavski okrug može pohvaliti pozitivnim spoljnotrgovinskim bilansom nekoliko godina unazad, upadljiv je nedostatak velikih firmi koje su nosioci izvoza, kaže predsednica RPK Milica Mitković.

U ukupnom izvozu US Steel učestvuje sa oko 80 odsto, a u čitavom regionu u odnosu na ukupan broj preduzeća tek 1 odsto otpada na velika.

„Velika firma ima kapacitet, količinu, kvalitet i kontinuitet. Male firme kojih ima najviše na našem regionu nemaju izvoznu snagu. Ranije nije bilo tako i naš region je imao suficit. Sada, takođe, imamo suficit, ali ne možemo biti zadovoljni s tim. Ako od 100 odsto izvoza 80 odsto nosi jedna firma, svima je jasno o čemu se radi".

Mitković kaže da Požarevac nema industrijsku zonu, da je stara polumrtva sa objektima koji su uglavnom prodati a nisu u funkciji. Ona dodaje da je potreban dugačak vremenski period da mali privrednik koji je započeo biznis preraste u velikog.

U prošloj godini izvoz regiona iznosio je oko milijardu dolara, a 4/5 otpadalo je na zemlje EU. Od ukupno 2.333 aktivnih preduzeća, registrovano je 14 velikih.

pet

27.05.

2011.

MIP i državne rezerve [neregistrovani] u 21:37

2 miliona maraka

Sa ovakvim kadrom izvozni potencijal je, praktično, neiscrpiv.

Odgovori

Ostavi komentar