Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

27. 05. 2011.

Autor: 1

Unapređenje kapaciteta i ekološki projekti

Elektroprivreda Srbije planira da, u okviru povećanja efikasnosti elektroenergetskog sistema, do 2020. godine ugasi 10 elektrana ukupne snage 1.100 megavata.

Među elektranama čije se gašenje planira do 2020.godine je i Termoelektrana "Kostolac" čija bi oba bloka trebalo da budu ugašena do isteka ove decenije.

Prestanak rada trebalo bi da se nadomesti novim i unapređenjem postojećih kapaciteta.

U „Teroelektranama i kopovima Kostolac"pored adaptacije bloka B2 u termoelektrani u Drmnu do 2014.godine trebalo bi da bude izgrađen nov blok.

Pored proširenja energetskih kapaciteta u predstojećem periodu predviđeno je nekoliko  značajnih ekoloških projekata. Među njima je desulforizacija dimnih gasova, koja nema samo lokalni nego i prekogranični značaj, zatim rekonstrukcija elektrofiltera, izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda za obe termoelektrane, rekultivacija kostolackog ostrva i izgradnja luke.

Sve te poslove TE-KO Kostolac planira da uradi, kako zbog ispunjenja standarda u proizvodnji električne energije koje zahteva Evropska unija (EU), tako i zbog zdravlja ljudi i zaštite životne sredine.

Nema komentara.

Ostavi komentar