Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 03. 2018. Kostolac

Izvor: EPS Energija

Sve ide po planu

Nema problema u realizaciji projekta koji treba da se završi do sredine 2019. godine.

Realizacija ugovorenih poslova između „Elektroprivrede Srbije“ i kineske kompanije CMEK (China Machinery Engineering Corporation), koji se odnose na izradu i montažu opreme za šesti rudarski sistem kojim će se otkrivati ugalј na kopu „Drmno“, odvija se po utvrđenom gantogramu radova. Reč je o rudarskom sistemu koji se sastoji od bagera, odlagača, transportnog sistema, pogonskih stanica i trafopostrojenja za elektronapajanje. Radovi na projektu vrednom 123 miliona dolara zvanično su počeli 23. januara 2017.

“Za godinu dana urađeno je i isporučeno preko devet hilјada, a montirano je 3.500 tona opreme” rekao nam je Miroslav Ivković, zamenik rukovodioca projekta za povećanje proizvodnje PK „Drmno“.

“ Od ukupno 3.115 tona, koliko je težak „Krupov“ bager SchRs 1400, kapaciteta 6.600 kubnih metara čvrste mase na sat, isporučeno je 2.650 tona čelične konstrukcije i druge opreme. Stepen montaže bagera je na nivou od 50 odsto. Kada je reč o „Sandvikovom“ odlagaču „PA 200-2000“, kapaciteta 8.500 kubika rastresite mase na čas, ukupne težine 1.480 tona, isporučeno je 1.343 tone opreme. Stepen gotovosti je na nivou od 25 odsto” navodi precizno Ivković.

Odlično napreduju i radovi koji su u nadležnosti domaće kompanije „Goša FOM“ iz Smederevske Palanke, a odnose se na izradu i montažu opreme za pogonske stanice i transportni sistem. Od ukupno 10.165 tona, koliko iznosi težina četiri pogonske stanice i opreme za pet kilometara transportnog sistema, isporučeno je 5.900 tona opreme. Stepen montaže četiri pogonske stanice je na nivou od 90 odsto. Dosad je postavlјeno i 1.500 od ukupno 5.000 metara transportera na izgrađenoj trasi.

“U ovoj godini već početkom marta kreću elektroradovi, odnosno montaža elektroopreme na bageru SchRs 1400, a kasnije i na odlagaču. Svi učesnici na realizaciji projekta imaju profesionalni odnos prema preuzetim obavezama i zasad nema problema u realizaciji projekta koji treba da se završi do sredine 2019” zaklјučuje Ivković.

Praćenje realizacije projekta

Sve aktivnosti na montažnom placu odvajaju se pod budnim okom koordinacionog tima za praćenje i realizaciju projekta, u čijem radu učestvuju predstavnici EPS-a, CMEK-a, Fidika i izvođača radova. Dosad su održana 23 sastanka, na kojima su razmatrana sva pitanja od značaja za realizaciju projekta montaže šestog BTO sistema.

pet

09.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 09:49

Zašto?

Zar nisu rudarski inženjeri iz Nemačke, angažovani na edukaciji domaćih, rekli da 6.BTO sistem nije potrebno nabavljati? Nekoga je "svrbelo" 100 i više miliona evra?

Odgovori
pet

09.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 07:42

Kamen temeljac

Dokle se stiglo u izgradnji novog bloka u Drmnu.Danima se pricalo da je postavljen kamen temeljac i da gradiliste krece sa radom.Bilo bi lepo da cujemo nesto o tome.Ili ce opet postavljati kamen temeljac ali ovoga puta sa lopatama

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije