Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 03. 2018. Beograd, Požarevac

Autor: Sanja Lisac Izvor: Beta, Boom 93

Žene još nemaju jednaka prava kao muškarci

Širom sveta danas se obeležava Medjunarodni dan žena 8. mart, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i vicepremijerka Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da položaj žena u Srbiji još nije onakav kakav bi trebalo da bude i ukazala da "nije lako ženama u Srbiji, a posebno ženama na selu koje su višestruko diskriminisane".

Kazala je da i dalje ima nasilja nad ženama, dovodjenja u pitanje slobode izbora radjanja dece, nejednakih plata žena i muškaraca, i istakla je da o nasilju nad ženama treba da se razgovara od malih nogu.

Prethodne godine u porodičnom nasilju ubijeno 29 žena i dvoje dece. U porodičnom nasilju u decembru 2017. Godine ubijena je žena iz sela kraj Požarevca.

Jelena Nikolić predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost rekla je krajem prošle godine da je nasilje nad ženama veliki problem u Srbiji. “Smatram da mora svih 365 dana u godini govoriti o ovom problemu" navela je ona i dodala je da je potrebna stalna edukacija društva gde je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo.

U Srbiji 60 odsto žena na selu nema pravo na penziju, a samo 17 odsto su vlasnice imanja što je ograničenje za pokretanje posla i uzimanje kredita, najvećim delom se vode kao nezaposlene, iako rade i doprinose svojoj porodici.

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić čestitao je gradjankama Srbije Medjunarodni dan žena praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena, ali je upozorio da žene još nemaju jednaka prava kao muškarci, pre svega na radu, u privredi i politici.

Od ukupnog broja pritužbi iz oblasti rodne ravnopravnosti, koje stižu zaštitniku gradjana, čak trećina je zbog nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kajlom Skatom povodom Međunarodnog dana žena. Oni su posebno razgovarali o poboljšanju položaja žena u našem društvu, a ambasador se interesovao za stavove poverenice u vezi sa donošenjem Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Istaknut je i značaj jačanja kapaciteta i osnaživanja žena na lokalnom nivou, i aktivnostima koje u tom smeru treba preduzeti.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao povodom Medjunarodnog dana žena da je ostvarivanje rodne ravnopravnosti posao koji do danas nije dovršen i koji predstavlja najveći izazov u oblasti ljudskih prava. Gutereš je rekao da više od jedne milijarde žena u svetu nije zakonom zaštićeno od seksualnog nasilja u porodici, a da se neplaćeni rad koji mnoge žene obavljaju ne prepoznaje.

Ipak, ocenio je da su "aktivizam i zagovaranje generacija žena doneli rezultate" i da "više devojčica nego ikada ranije pohadja školu", da "više žena obavlja plaćene poslove i zauzima visoke pozicije u privatnom sektoru, akademskoj sferi, politici i medjunarodnim organizacijama, uključujući UN".

Medjunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i medjunarodnog mira. Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar