Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Pooštravaju se kazne za vozače, za pojas sada 10.000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

07. 03. 2018. Beograd, Požarevac

Izvor: Beta

Pooštravaju se kazne za vozače, za pojas sada 10.000 dinara

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima o kojima je u Skupštini Srbije počela rasprava predviđaju smanjivanje tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila, povećanje sankcija za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nevezivanje pojasa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su izmenama predviđene strože kazne za nasilničku vožnju - preticanje kolone preko pune linije, za prolazaka kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.  

Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara.

Stefanović je naveo da je izmenama predviđena i pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu, jer će se deca moći prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine.  

Za ranjive kategorije mladih i neiskusnih vozača pooštreni su uslovi pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, kao i to da ne mogu upravljati vozilom sa snagom motora većom od 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom s većom snagom, što će procenjivati stručnjak.  

Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23h i 6h, a predviđeno je i da mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.  

Stefanović je rekao da je izmenom zakona predviđen i obavezan video nadzora prilikom vršenja tehničkih pregleda koji će biti povezan posebnim programom sa MUP-om.  

On je naveo da se prekršajem više neće smatrati preticanje bicikala, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, ako je bezbedno i pod uslovima da je u skladu sa propisanim zakonom, jer su uočili da leti to utiče na stvaranje kolona koje utiču na bezdednost na putevima.  

Ministar je kazao da su izmene dugo i detaljno pripremane i poručio poslanicima da je doobrodošla svaka sugestija koja doprinosi povećanju bezbednosti.  

Stefanović je rekao da su te mere predviđene radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i očuvanja života.

čet

08.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:56

Jace

Auto odmah zapleniti i prodati ga za 24 sata.Da se vise ne seti da napravi prekrsaj

Odgovori
čet

08.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:50

Re: predlog

Kakav si ti kralj,zesci si od Nusica

Odgovori
čet

08.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 08:10

Predlog

Uvesti taksu pri registraciji sa naglaskom "Za kazne". Visina takse bi se odredivala izvestajem sa tehnickog pregleda o predenoj kilometrazi.Naime ko vise prelazi veca taksa i suprotno.Mislim da bi gospoda iz agencije za bezbednost saobracaja zajedno sa Mupom bili zadovoljni da se iznos krece od obaveznih 8000 dinara do 90000 dinara.

Odgovori
sre

07.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:49

represija

da mogu nikada vise ne bih seo za volan,ovo je vise neizdrzivo

Odgovori
sre

07.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:45

zatvor

bice puni zatvori zbog neplacenih kazni.Odakle da se plati nema ni za benzin.A policajaca nikad vise,iskacu iz zbunja kao zecevi.Jedino im to ide od ruke,kradje automobila i ostali lopovluk su zanemarili totalno

Odgovori
sre

07.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:11

Kada već privreda nije...

Kazne su jedino napredne!

Odgovori
sre

07.03.

2018.

Nenad [neregistrovani] u 13:09

Re:

Pa ti se vezi i onda ce ti biti nebitno koliko je kazna.

Odgovori
sre

07.03.

2018.

Milos [neregistrovani] u 12:48

Sramota

Kao u italiji, pa i vise, tamo je 80e. A nase plate, a zaposlenost!!! Plate sve manje i zaposlenost, a kazne sve vece! Bruka!

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije