Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

07. 03. 2018. Požarevac

Autor: Sanja Lisac Izvor: Boom 93

Zašto je obustavljena obnova fasade “Načelstva”?

Popravka, adaptacija i osvežavanje fasade na centralnom delu zgrade zdanja Starog Načelstva u Požarevcu trebalo je da se završi krajem prošle godine. Međutim, Ministarstvo privrede je u novembru 2017. godine izvođaču naložilo obustavu radova, jer izvođač, između ostalog, nije ispunio zahteve.

Posao popravke i adaptacije fasade  na centralnom delu zgrade zdanja Starog Načelstva u Požarevcu pripao je firmi “Jović gradnja”. Međutim, izvođač nije ispunio zahtev za  neophodno angažovanje stručno obučene radne snage za izvođenje svih vrlo složenih i i međusobno različitih, konzervatorsko-restauratorskih radova, koji bi bili izvedeni na sanaciji, rekonstrukciji, restauraciji i revitalizaciji fasada.

Iz regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo potvrđuju radiju Boom 93 da izvođač nije ispunio zahtev već je zaokružio i u kvalitativnom smislu ujednačio sve radne grupe različitih profila, koje su potrebne za izvođenje fasaderskih, kamenorezačkih, limarskih, stolarskih i posebno likorezačkih radova.

“Popunjavanje radnih grupa nedostajućom stručnom radnom snagom, vršeno je tokom izvođenja samih radova, po potrebi i redosledom koji je proisticao iz problema na koje se nailazilo. Usled toga, istovremeno izvođenje, međusobno različitih, a po svojoj prirodi složenih radova nije bilo moguće”, navode iz regionalnog zavoda.

Takođe, pojavila se potreba za uvođenjem novih materijala. Dodatno osposobljavanje radne snage odnosno obuka za rad sa novim materijalima “Rofix” vršena je tokom samog izvođenja radova.

Uz neblagovremeno formiranje skele u punom obimu i površini, što je bila obaveza izvođača,  svi ovi samo navedeni faktori uzrokovali su poremećaj dinamike i kvaliteta obavljanja poslova i u uzročno- posledičnom smislu  doveli su do odstupanja izvođača od projektom predviđenih količina i ugovorom predviđenih cena i rokova.”

“Međusobne neujednačenost pojedinačnih kvaliteta, različite grupe i vrste radova,  koji se kreću od jako dobrog do samo načelno prihvatljivog predstavlja posledice rada međusobno neusaglašene stručne osposobljenosti i kvalifikacija različitih radnih grupa.”, navodi regionalni zavod.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture naglašava da su se svi, do danas na objektu izvedeni radovi, obavljali uz stalno vršenje konzervatorskog nadzora od strane predstavnika zavoda u svim fazama izvođenja.

Podsetimo, nedavno je gradski menadžer, Mitar Karadžić rekao da su radovi na fasadi “Načelstva” privremeno obustavljeni kako bi se utvrdilo da li je za obnovu fasade adekvatan klasični cementni malter.

„Sve ide preko Ministarstva privrede i uz njihovu saglasnost radovi su bili obustavljeni dok ne utvrdimo šta bi trebalo da se uradi, a da nije predviđeno projektom. Procedura je duže trajala, ali je najzad dobijena saglasnost od ministarstva. Očekujemo nastavak sa lepšim vremenom“, rekao je on.

Ukupna ugovorena vrednost izvođenja radova na “Načelstvu” iznosila je  više od 40 miliona dinara, od čega je učešće Ministarstva privrede skoro 17 miliona dinara, dok ostatak plaća grad Pozarevac. Ugovor sa Jović gradnjom zaključen je 19. juna, radovi su počeli krajem jula, a predviđeni rok za izvršenje radova bio  je 120 dana, odnosno krajem prošle godine.

čet

08.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:52

Re: klime

Traziti na uvid ima li dozvole za postavljenje klima na zgradu.Nemaju zato ih skinite inace ce i Milosu da zakace jefnu

Odgovori
sre

07.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 22:16

Milose, ...

Pitanje za strucna lica iz regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo; Zasto se ne reaguje za ostecenja na spomeniku ispred gradske zgrade M.Obrenovica i dalje su jasno vidljive rupe, rdja,...prilikom postavljanja rasvete u parku, ocigledno samovoljno bez saglasnosti zavoda?
Utvrditi obim stete i lica koja su odgovorna za isto?

Odgovori
sre

07.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:48

uzrocno posledicno

Tako je to kad prodavac automobila vodi investicije.

Odgovori
sre

07.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:10

firma

zamislja da je bogom dat,stite se samo koliko je puta obarao tender za vrtic pa deca ispastaju.Neciji covek pa rade sta hoce.Kada niste trazili reference tako vam i treba

Odgovori

Ostavi komentar