Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 03. 2018. Požarevac

Autor: Sanja Lisac Izvor: ZZJZ

Kako razlikovati morbile od ovčijih boginja?

Uporedo sa epidemijom malih boginja registruje se i obolevanje od varičela, odnosno ovčijih boginja, koje su najčešće u ovo doba godine, navodi Zavod za javno zdravlje Požarevac.

4

Na teritoriji Grada Požarevca prijavljena je epidemija malih boginja, a do sada je laboratorijski potvrđeno 6 obolelih osoba.

Registrovano je i obolevanje od varičela, ovčjih boginja koje osim osipa po telu nemaju ništa zajedničkog sa malim boginjama.

Morbile i varičele najviše se razlikuju po učestalosti i ozbiljnosti komplikacija. Dok ovčije boginje imaju blažu kliničku sliku, i ako se pojavi neka komplikacija, to se odmah prepozna po tome što bolest ne prolazi. Kod morbila se češće javljaju zapaljenje srednjeg uha, laringitis, meningitis, encefalitis. U aktuelnoj epidemiji morbila najčešće prijavljene komplikacije su upala pluća i dijareja.

Period inkubacije ovčijih boginja  traje dve do tri nedelje. To je vreme od kontakta sa zaraženom osobom do pojave prvih simptoma bolesti. Pre karakterističnog osipa, javljaju se malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje i glavobolja.

Morbile ili male boginje najpre prati pojava visoke temperature, a može da bude prisutno i curenje iz nosa, kao i konjuktivitis. Nalaz na plućima i grlu deteta može i ne mora da bude uredan. Pre izbijanja ospi, morbile karakteriše i pojava Koplikovih mrlja-sitne, bele mrlje kao „prosuti griz“. Zatim se tri do sedam dana kasnije pojavljuju ospe koje traju četiri do sedam dana i obično se kožne promene završavaju perutanjem kože.

"Karakterističan osip se javlja najpre iza ušiju, koji se kasnije spušta, kao tuš. Tada dolazi do pogoršanja opšteg stanja, deca imaju još višu temperaturu, često u toj fazi imaju bronhitis. Infekcija je kapljična, a bolest traje dve nedelje, nekad i duže, navodi načelnica dečijeg dispanzera dr Milana Stojanović.

Za razliku od malih boginja gde ospa prvo izbija na licu, varičele uglavnom najpre izbijaju po trupu. Kada se tečnost u njima zamuti to je znak da će ubrzo doći do pucanja tzv.pistula. Posle njih ostaje krasta koja se osuši i otpada. Izuzetno je važno sprečiti dete da se češe jer tako može da razgrebe ospe i da mu ostanu ožiljci.

U slučaju varičela ili ovčijih boginja, inficirana osoba je zarazna jedan do dva dana pre izbijanja ospi i ne duže od pet dana od njihovog povlačenja. Kod morbila zaraza se širi četiri dana pre izbijanja ospi i do četiri dana po njihovom povlačenju.

Ukoliko roditelj posumnja da dete ima simptome malih boginja potrebno je da se javi na šalter dečijeg dispanzera medicinskoj sestri, koja ih upućuje u izolacionu sobu, sa desne strane pri samom ulasku u dečiji dispanzer. 

Težina infekcije morbilama zavisi od toga da li je zaražen nevakcinisan, delimično ili potpuno vakcinisan.

Vakcinacija je značajna mera za ograničavanje daljeg širenja morbila u populaciji.

Nema komentara.

Ostavi komentar