Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Joković: "Jedina mera za sprečavanje daljeg širenja morbila je vakcinacija”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 03. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Joković: "Jedina mera za sprečavanje daljeg širenja morbila je vakcinacija”

Načelnica epidemiološke službe zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Vera Kostić Joković podsetila je da je poslednjeg dana meseca februara prijavljena epidemija malih boginja odnosno morbila. Prijavljena epidemija morbila je i dalje na snazi i do sada je laboratorijski potvrđeno 6 obolelih.

 

Na teritoriji grada Požarevca do sada je laboratorijski potvrđeno 6 obolelih od morbila. Načelnica epidemiološke službe zavoda za javno zdravlje Požarevac, dr Vera Kostić Joković rekla je za Boom 93 da su svi oboleli dobrog opšteg stanja, bez komplikacija.

Kod dvoje nevakcinisane dece, uzrasta od jedne i dve godine, potvrđene su male boginje. Ostali oboleli su starije osobe između 35 i 45 godina, nepoznatog vakcinalnog statusa.

“Očekuje se pojava novoobolelih zbog aktuelne epidemiološke situacije u celoj Srbiji. Morbili se jako brzo šire, vrlo su zarazne. Jedina mera za sprečavanje daljeg širenja morbila u populaciji  je vakcinacija”, kaže načelnica epidemiologije i dodaje da je period inkubacije 10 dana.

“Vakcinisanje u što većem broju osetljive populacije koja je inače po obaveznom kalendaru imunizacije. Bitan je kolektivni imunitet kako bi se sprečila transmisija virusa u populaciji. Sva deca od 12 meseci do navršenih 14 godina imaju pravo da se vakcinišu. Najpre je obavezan pregleda lekara kako bi se potvrdilo da su osobe zdrave”, navodi Kostić Joković.

Uskoro se planira vakcinisanje  zdravstvenih radnika.  Vakcine za sada nema u prodaji, jer je MMR vakcina protiv morbila opredeljena po planiranom  broju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije