Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 03. 2018. Zvornik, Kostolac

Izvor: EPS Energija, N1, Boom93

Dodatni megavati zelene energije u EPS-u

Stabilnost energetskog sistema postiže se borbom za svaki megavat. EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lider u ovom delu Balkana

U hidroelektrani „Zvornik“ zvanično su u rad puštena dva revitalizovana agregata, čime je završena obnova polovine proizvodnih kapaciteta i snaga tog postrojenja „Elektroprivrede Srbije“ povećana za oko 15 megavata.

“ Ovo je jedan od projekata kojim EPS ispunjava svoje obaveze da sačuva, unapredi, izgradi i modernizuje svoje kapacitete da bi se za naredne decenije obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje Srbije električnom energijom. Svaki dodatni megavat snage važan je za sistem. Posebno su važni dodatni kilovat-sati proizvedeni u hidroelektranama, jer je električna energija dobijena iz vode ekonomski isplativija od energije dobijene sagorevanjem uglja i ekološki čistija “ rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ u HE „Zvornik“, prilikom puštanja u rad revitalizovanih agregata A1 i A2.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, istakao je da će nakon revitalizacije, HE „Zvornik“ raditi u punom sjaju narednih 40 godina.

“Stabilnost energetskog sistema postiže se borbom za svaki megavat. EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lider u ovom delu Balkana. To je značajno ne samo za EPS već za ukupnu srpsku ekonomiju. U toku je veliki investicioni ciklus i nastaviće se modernizacija energetskog sektora u Srbiji “ rekao je AntićU HE „Đerdap 1“ počinje revitalizacija petog agregata, nastavljaju se radovi u HE „Zvornik“, a imamo niz planova za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 MW.

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-nemačkoj ekonomskoj saradnji i podsetio da Nemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000. godine.

“ Od ukupno 1,8 milijardi evra koje je Nemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dve trećine investicija bile su u energetskom sektoru. Na početku saradnje bilo je neophodno poboljšati proizvodne kapacitete, dok se sada akcenat stavlja na očuvanje životne sredine. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU “ istakao je ambasador Nemačke.

Leopold Heninger, direktor Odbora direktora kompanije „Voith Hydro“, rekao je da je projekat u HE „Zvornik“ omogućio da pokažu stručnost i zahvalio na dobroj saradnji srpskim firmama koje učestvuju u radovima. Vrednost radova koje obavljaju domaće firme je oko 17 miliona evra.

U Kostolcu planiran vetropark

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) i Nemačka razvojna banka (KfW) potpisali su ugovor o kreditu od 80 miliona evra za izgradnju vetroparka u Kostolcu.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je posle potpisivanja ugovora rekao da je izgradnja tog vetroparka investicija od 97 miliona evra i da će biti izgrađen na području četiri mesne zajednice.

"Od ukupne investicije, 80 miliona evra je iz kredita, a milion evra su bespovratna sredstva koja će biti uložena u stručan deo koji je neophodno uraditi pre početka izgradnje vetroparka", kazao je Grčić.

On je rekao da izgradnja vetroparka treba da počne 2019. godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine.

"Kapacitet je 66 megavata, što je jednako potrošnji od oko 30.000 potrošača", objasnio je Grčić.

Direktor kancelarije KfW banke Arne Gos kazao je da će projekat izgradnje vetroparka "napraviti put" ka većoj upotrebi energije koja se proizvodi iz obnovljivih izvora.

"Ovaj projekat će smanjiti emisiju ugljendioksida, a imaće i povojan uticaj na klimu", ocenio je Gos.

Nema komentara.

Ostavi komentar