Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

04. 03. 2018. Požarevac

Autor: M.Veljković Izvor: Boom93

U toku su pripreme za primenu novog zakona o transfuziji

U Požarevcu i Petrovcu na Mlavi u toku su pripreme za novi sistem dobrovoljnog davalašta krvi. Promene su nastupile 1. januara kada je na snagu stupio novi Zakon o transfuzijskoj medicini.

Glavna novina je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških službi, ubuduće postojati samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Požarevac pripada centru u Beogradu. Zakonodavci tvrde i da će novi sistem sprečiti nestašice krvi.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da su zdravstvene ustanove u Smederevu 1. januara uvele novi sistem dobrovoljnog davanja krvi.

„Institut je u prvoj fazi preuzeo snabdevanje krvi Opšte bolnice u Smederevu, Šapcu i Kliničkom bolničkm centaru „Dragiša Mišović“ u Beogradu. Prvi koraci su uvek teži, januar i februar jesu meseci kada je nešto malo teže obezbediti dovoljne rezerve krvi nego u delu godine koji nam sledi. Možemo reći da Institut u potpunosti zadovoljava potrebe za krvlju u ove tri institucije. Očekujemo zajedno sa Crvenim krstom u Šapcu, Smederevu i Beogradu da zajedno radimo na podizanju svesti građana“ rekla je Rodić.

Prema planu primene zakone Opšte bolnice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi obuhvaćene su u drugoj fazi.

„Pripreme za Požarevac i Petrovac na Mlavi su u toku, čekamo signal za startovanje u formalnom smilsu. Svakako sa svim organizacijama Crvenog krsta na Braničevskom okrugu obavili smo razgovore i imali smo 9. februara sastanak. Očekujemo početkom i tokom maja da krenemo sa ovim sistemom u Požarevcu i Petrovcu“ naglasila je Ivana Rodić.

U Požarevcu novi sistem bi trebalo da stupi na snagu 1. maja.

Nema komentara.

Ostavi komentar