Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 03. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Civilna zaštita i pripremljenost za reagovanje

Svetski dan civilne zaštite, 1.mart Srbija obeležava svečanim sednicama lokalnih štabova za vanredne situacije. Na nivou Srbije formirano je 365 jedinica civilne zaštite opšte namene sa 6.865 pripadnika. Upitna je pripremljenost i opremljenost ovih lokalnih jedinica za delovanje.

Za razliku od 2014.godine kada su ovaj kraj pogodile poplave, Požarevac je znatno spremniji na izazove u pogledu opasnosti i elementarnih nepogoda koje bi mogle da ugroze stanovništvo i materijalna dobra.

Međutim, kao što je to slučaj u većini lokalnih samouprava, ni Požarevac nema procenu ugroženosti i plan zaštite i spasavanja.

Zvučni sistemi uzbunjivanja su takođe u vrlo lošem stanju.

Jedinica civilne zaštite ima 56 obveznika, ali oni nisu obučeni i jedinica je samo delimično opremljena za delovanje, saznaje Boom 93.

Inače, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju takve vanredne situacije koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Krajem prošle godine tokom javne rasprave o nacrtu novog zakona o vanrednim situacijama, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da će težište novog zakona biti preventiva i da će se zakonom uvesti novi mehanizmi kojima bi se preventiva popravila.

On je rekao da su lokalne samouprave imale obavezu da urade procenu ugroženosti i plan zaštite i spasavanja, ali da odaziv nije bio dobar, jer nije bilo kazni i da sada „tako neće biti”.

Na području Braničevskog okruga najveći rizik predstavljaju poplave i požari.

Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović je na današnjoj svečanoj sednici štaba rekao da je u ovoj godini grad opredelio sredstva za izradu Procene ugroženosti i planove zaštite i spasavanja.

„Izrada ove Procene će nam u narednom periodu biti prioritet, s obzirom na važnost dokumenta koji je polazna osnova za mnoge aktivnosti u zaštiti i spasavanju“, rekao je on.

Međunarodni dan civilne zaštite ustanovila je Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu na Generalnoj skupštini 1990. godine, u cilju promovisanja rada službi civilne zaštite širom sveta i ukazivanja na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi.

uto

06.03.

2018.

Dragoslav [neregistrovani] u 03:50

Civilna zaštita


Dali je moguće da se neko setio za formiranje civilne zaštite? Pa davno beše Nastavni centar "Tužba" koji je po opremljenosti bio drugi u Srbiji i kada dodje na vlast demokratija rasturiše i razvukoše najsavremeniji opremu.Mnogi obveznici koji su sada starci i babe se sećaju tih dana kada su izvorne vežbe i obuka za dejstva u slučaju rata i elementarnih nepogoda.Polovinu centra neko od merodavnih iz opštine vratio je zemljište bivšem vlasniku verovatno uz proviziju koje je kupio Sekretarijat za narodnu odbranu za 1.300.000 dinara i koje je uknjižen i u zemljišnu knjigu i postojao je zaključak.Velika sramota za društvo koje je upropastili onakve lepote centra i imovinu koja je bila vlasništvo SNO. Požarevac.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije