Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 03. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, B92

Ledeni dani, pa košava i ledena kiša

Prvi dan marta okovao je Požarevac u sneg, led i mraz. Tako je i u ostatku Srbije. Najniža temperatura u Požarevcu jutros je iznosila minus 16 stepeni, a u nekim delovima države izmereno je čak minus 24 stepena. Na snazi je crveni meteo alarm, a od sutra uveče, prema aktuelnim prognozama, očekuje nas pojačana košava i kiša koja će se lediti pri tlu.

Ledeni dani u Srbiji su odneli i dva života, a ekstremna hladnoća ne smeta samo bolesnim već i zdravim ljudima.

U Zaječaru i Boljevcu na snazi je vanredna situacija. Požarevac nije proglašavao vanrednu situaciju, a objavljena je preporuka Štaba za vanredne situacije u vezi predstojećih vremenskih prilika u petak i prvog dana vikenda.

Zbog izuzetno hladnog vremena za Požarevac i Braničevski okrug danas važi crveni alarm. Sutra će se crveni alarm upaliti i za padavine. Ledena kiša očekuje se u petak uveče. Temperatura će postepeno da raste, a u subotu bi već trebalo da važi narandžasti alarm za ovo područje.

Košava bi trebalo da duva do nedelje.

Na sajtu RHMZ je objašnjeno da crveni meteoalarm znači da su "prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja".

Iz AMSS saopštavaju da su svi glavni putni pravci u Srbiji prohodni, a da je na pojedinim deonicama saobraćaj usporen zbog snega i leda. Na sajtu AMSS istaknuto je da je na području Požarevca obavezna zimska oprema. Zbog pojave poledice u jutarnjim i večernjim časovima savetuje se oprezna vožnja.

 

Preporuka Štaba za vanredne situacije Grada Požarevca

Na osnovu najava RHMZ za  pojavu niskih temperatura i ledene kiše preporučuje se građanima da prate vremensku prognozu i da izbegavaju izlazak van kuće bez preke potrebe.

Vozačima se savetuje da ne kreću na put, a ukoliko je to neophodno da obavezno koriste zimsku opremu, a brzinu i vožnju prilagode stanju i uslovima na putu.

Nadležnim službama da pojačaju svoje angažovanje za vreme trajanje nepovoljnih klimatskih uslova.

Apeluje se na sve privredne subjekte i građane da održavaju čistim površine ispred svojih objekata.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije