Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

28. 02. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

IPARD i zvanično u Srbiji

IPARD program u Srbiji je akreditovan pre dve godine. Nažalost, tek juče smo zvanično dobili akreditaciju. Očekujemo potpisivanje finansijskog sporazuma, čime će sredstva iz foindvoa EU biti stavljena na raspolaganje, izjavio je danas u Požarevcu sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS, Aleksandar Bogunović.

Dobar potez je što je ministarstvo poljoprivrede krajem prošle godine pustilo prvi konkurs, tako da je već krenulo prikupljanje zahteva, a sa sporazumom bićemo u mogućnosti da potpišemo prva rešenja, anglasio je on.

Privredna komora je u Požarevcu je u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovala danas predavanje o merama IPARD programa za kompanije i individualne proizvođače.  

Bogunović je danas rekao da će se problemi koje možemo da očekujemo u procesu sprovođenja programa, pre svega će se odnositi na korisnike koji će morati da ispune sve uslove koje ovaj program nosi. Najveći je taj što će proizvođači sopstvenim sredstvima morati da realizuju investiciju, pa tek onda da dobiju povraćaj sredstava.

„Ovde je početak investicije moguć tek nakon dobijanja rešenja i potvrde da će vam biti priznata refundacija. Na nivou države nemamo razvijen sistem tipa razvojnih banaka, odnosno sistema podrške, tako da očekujemo od bankarskog sektora da izađe sa proizvodima u smislu povlašćenih kreditnih linija. Iskustva iz Hrvatske govore da su sa svojom razvojnom bankom imali dobar sistem gde je državna institucija bila povezana sa bankom, te je odobrenjem investicije vama već unapred bio odobravan kredit za tu investiciju. Bilo bi dobro ako bi se tako nešto napravilo u Srbiji“, rekao je on.

U prvoj fazi radionica PKS pružaće se informacije i detalji koji su potrebni korisnicima kada ulaze u sam proces. U drugoj fazi biće više detalja za one koji žele da uđu u proces sa konkretnijim informacijama, na primer ponudama ili obračunavanjem procenata.

Program kod nas kreće sa dve mere. Jedna je vezana za primarnu poljoprivredu gde su korisnici i fizička lica. Druga je prerada i marketing gde konkurišu samo pravni subjekti, ali to podrazumeva i preduzetnike i zemljoradničke zadruge. Ovde je jadan od limita vezan za veličinu jer ne može da bude veliko pravno lice.

 Srbija je još 2005.godine počela da se priprema za IPARD. Prve izmene načina programiranja mera koje su tada napravljene su išle upravo ka tome da se blagovremeno i postepeno pripremaju institucije i korisnici na nove načine plaćanja u sektoru ruralnog razvoja. Nažalost, mi nismo imali kontinuitet na nacionalnom nivou u sprovođenju takvog načina rada, ali je ipak nekakav koncept zadržan. Po istom modelu funkcioniše IPARD program. Jedina poteškoća su visoki kriterijumi koje ovaj program nosi sa sobom.

Nerešeni imovinsko-pravni odnosi su jedan od problema koji će se pojaviti jer je poznato da u katastru ima mnogo nerešenih situacija vlasništva nad zemljištem. Ovaj program podrazumeva da morate da imate svu neophodnu dokumentaciju na pravi način pripremljenu, tako da ukoliko niste vlasnik zemljišta na kojem se dešava investicija, morate imati obezbeđen ugovor o zakupu od minimum 10 do 12 godina, ne samo zemljišta već i objekata.  

Budžet IPARD programa u Srbiji je 230 miliona evra.

„Svi pominjemo 175 miliona, ali 25 odsto je kofinansiranje iz budžeta Republike Srbije“, kaže Bogunović.

Program je podeljen na vremenske lokacije koje je obavezno istrošiti u naredne tri godine. Prva, za 2015.godinu mora biti potrošeno do kraja 2018.godine. To je jedan od razloga zbog čega je ministarstvo sa prvim konkursom izašlo krajem prošle godine, a koji je vezan za opremu i mehanizaciju.

 Ove investicije bi trebalo da se realizuju u kratkom roku i očekuje se da ćemo u što kraćem vremenskom periodu početi da povlačimo ta sredstva. Drugi konkurs je juče zatvoren, a očekuje se još jedan, ali prvi puni konkursi kreću u junu mesecu koji će omogućiti i izgradnju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije