Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 05. 2011.

Autor: 1

Siromaštvo!

Prema procenama oko 650.000 građana u Srbiji je siromašno. Socijalna mapa stanovništva ne postoji, a oni najugroženiji oslanjaju se na socijalnu pomoć, narodne kuhinje i davanja lokalnih samouprava.

U Požarevcu je pravo na socijalnu pomoć koja po osobi iznosi oko 6.300 dinara tokom prošle godine koristilo oko 260 porodica. Jednokratna pomoć za koju je u budžetu bilo predviđeno 12 miliona dinara, odobrena je za više od 1.500 podnetih zahteva. U narodnoj kuhinji Crvenog krsta hrani se više od 600 ljudi.

Direktor Centra za socijalni rad u Požarevcu Miodrag Stojimirović kaže da prilikom dodeljivanja socijalne pomoći postoje zakonske smetnje. Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa da porodica nema primanja ili ih ostvaruje ispod zakonskog minimum, kao i da ne poseduje više od pola hektara zemlje. To u nepovoljan položaj stavlja stare ljude na selu koji imaju zemljište u vlasništvu, a ne mogu da ostvare pravo na socijalnu zaštitu, navodi on.

Stojimirović procenjuje da je na području Požarevca preko 3.000 ljudi siromašno, ali da ne postoji jasna statistika.

Pomoćnik gradonačelnika Požarevca za socijalna pitanja Milorad Jovanović kaže da socijalna karta stanovništva ne postoji i da bi izrada takvog dokumenta pružila jasniju sliku i potrebe najsiromašnijih građana.

U poslednje tri godine siromaštvo u Srbiji je u konstantnom porastu. Procene su da je od 2008. godine više za oko tri odsto, odnosno da je 2010. godine udeo siromašnih bio oko 9,2 odsto.

pet

20.05.

2011.

PERSON [neregistrovani] u 22:25

KOJA CRNA MAPA

KAKO DA POSTOJI KAD AKTUELNI MINISTAR ZA RAD I SOCIJALNU POLTIKU RASIM LJAJIC NE ZELI DA JE IZRADI.IZRADA ISTE MOGLA JE BITI POKRENUTA PREKO JAVNIH RADOV KAKO BI SE BAR PRIVREMENO UPOSLILA FAKULTETSKI OBRAZOVANA OMLADINA I URADILA NEKU KORISNU STVAR, A NE DA RADE PO KAFICIMA I KLADIONICAM JER DRUGOG IZBORA NEMAJU.ALI NE MOZE MORAJU SE JAVNI RADOVI ODVIJATI PREKO FANTOMSKIH NEVLADINIH ORGANIZACIJA G17 PLUS KAKO BI NJIHOVI FUNKCIONERI PROFITERI PUNILI DZEPOVE NARODNIM PARAMA PUN IH JE TABLOIDMAGAZIN POSLEDNIH MESEC DVA.

Odgovori

Ostavi komentar