Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Rajić: “Stepen tolerancije na svaki oblik nasilja svesti na nulu”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 02. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Rajić: “Stepen tolerancije na svaki oblik nasilja svesti na nulu”

Potpisan je protokol o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Potpisnici su predstavnici gradske uprave, obrazovnog sistema, zdravstvene i socijalne zaštite, policijske uprave, pravosudnih organa, medija i udruženja “Prijatelji dece opštine Požarevac” koji su i nosioci ovog projekta.


Požarevac je jedan od 20 gradova u Srbiji koji je određen kao uzorni grad, te uključen u izradu lokalnog protokola o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

 

 

Radiša Đorđević predsednik organizacije “Prijatelji dece opštine Požarevac” rekao je da je  saradnja sektora stručnih institucija, škola, roditelja, medija i raznih organizacija veoma važna kod rešavanja problema nasilja nad decom, te su u izradu protokola bili uključeni svi koji su povezani sa ovom problematikom.

Akcije u prethodnih 5 meseci sprovodile su se radi širenja znanja i bolje saradnje  između različitih institucija.

“Razvili smo lepu saradnju sa većinom institucija, te se nadam da će koordinacioni tim problem rešavati na kvalitetan način", rekao je Đorđević.

“Podaci govore da je sve veći broj nasilja nad decom, a izradom i usvajanjem lokalnog protokola uspostaviće se saradnja različitih sektora koji se bave decom, te poboljšati uslovi za osnovna tri prava po konvenciji deteta pravo na život, opstanak i razvoj."


Predsednik koordinacionog tima je direktorka centra za socijalni rad, Tatjana Rajić. Ona je podsetila da je Centar za socijalni rad u toku prošle godine radio sa 44 deteta koje su žrtve nasilja u porodici.

“Samo za pola godine Centar za socijalni rad imao je oko 230 prijava partnerskog nasilja gde su vrlo često žrtve i deca”

Ovim protokolom, osim porodičnog radiće se i na pitanjima vršnjačkog i internet nasilja, i na svim ostalim problemima koje pogađaju decu. Radiće se na preventivnim programima i na konkretnoj zaštiti dece, žrtvama nasilja.  


Na potpisivanju protokola učenici osnovne škole “Kralj Aleksandar I” izveli su pesmu na znakovnom jeziku “Ne rugaj se” i skrenuli pažnju na poštovanje dečijih prava.  


Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije