Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 02. 2018. Beograd, Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: B92, Boom 93

Zdravstvena radnica preminula od posledica malih boginja

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odeljenju endokrinologije, preminula je od posledica malih boginja, potvrđeno za B92.net.


Ona je radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a preminula je pre dva dana. Prema nezvaničnim informacijama ona duže vreme nije radila u KCS jer je bila na bolovanju, zbog hroničnog obolenja.

Zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Beogradu pre par dana preminula jedna 30-godišnja Beograđanka. Ona je zvanično bila peta žrtva boginja.

Prema izvorima "Blica", devojka nije bila vakcinisana, a pre nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

U Srbiji je registrovano 2.398 slučajeva malih boginja, od kojih jsu 1218 slučaja potvrđena u Institutu Torlak. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nајmlаđа оbоlеlа оsоbа imala je 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа, a većina obolelih - 94 odsto, je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Oko 33 odsto obolelih je hospitalizovano, a komplikacije od malih boginja registrovane su kod 267 osoba.

Male boginje šire se i Evropom. Kako je navela Svetska zdravstvena organizacija, broj slučajeva zaraze malim boginjama porastao je za 400 odsto u Evropi 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

 Оd pоčеtка nоvеmbrа 2017. gоdinе еpidеmiје mаlih bоginjа priјаvljеnе su nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа (835 оbоlеlih), grаdа Кrаljеvа (188 оbоlеlih), grаdа Nišа (479 оbоlеlih) i оpštinе Buјаnоvаc (14 оbоlеlih), а оd pоčеtка dеcеmbrа 2017. gоdinе i, Bојniк (55 оbоlеlih) i Bоr (pеt оbоlеlih).

Оd pоčеtка decembra 2017.  јаnuаrа еpidеmiје mаlih bоginjа priјаvljеnе su između ostalih i u Podunavskom okrugu odnosno nа tеritоriјi grаdа Smеdеrеvsка Pаlаnака (dvа оbоlеlа) i оpštinа Vеliка Plаnа (sеdаm оbоlеlih), a 2018. gоdinе nа tеritоriјi grаdа Smеdеrеvа (13 оbоlеlih

 Оd 9.10.2017. gоdinе nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје u sкlаdu sа Plаnоm акtivnоsti zа оdstrаnjivаnjе оvе bоlеsti u Rеpublici Srbiјi (priјаvа sumnjе, lаbоrаtоriјsка diјаgnоstiка, izоlаciја i lеčеnjе оbоlеlih, zdrаvstvеni nаdzоr, еpidеmiоlоšкi nаdzоr, vакcinаciја nеvакcinisаnih i nеpоtpunо vакcinisаnih licа).

U Braničevskom okrugu nema nijedan registrovan slučaj potvrdila je dr Vera Kostić Joković.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije