Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 02. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kruzeri krstare Dunavom

Agencija za upravljanje lukama saopštila je da je u prošloj godini u Srbiji zabeleženo skoro 1.000 pristajanja kruzera i više od 130.000 iskrcanih putnika na pristaništima. Uskoro kruzeri u Golupcu, a cilj je i uspostavljanje unutrašnjeg saobraćaja. Tako bi iz Kostolca moglo da se Dunavom putuje do Beograda, Novog Sada, Smedereva, Gradišta, Golupca, Donjeg Milanovca i Kladova.

Broj putnika je povećan za 11 odsto u odnosu na 2016.godinu. U narednom periodu radiće se na razvoju i promociji novih pristaništa, a najatraktivnije kao turistička destinacija na Dunavu je pristanište Golubac koje bi uskoro trebalo da dobije lučkog operatera.

Putnički saobraćaj pokazao je u 2017. godini stabilan trend rasta. Zabeleženo je 996 pristajanja kruzera i više od 130 000 iskrcanih putnika na putničkim pristaništima u Srbiji. U odnosu na prošlu nautičku sezonu, broj pristajanja kruzera veći je za 4 odsto, a broj putnika za gotovo 11 procenata. Najviše pristajanja evidentirano je u Beogradu 539, dok je Novi Sad ostvario 333, a Donji Milanovac 112 pristajanja.

Jedan od zadataka Agencije je promocija i razvoj putničkog saobraćaja, pa su tako u prošloj godini otvorena pristaništa u Smederevu i Kladovu, a prvi kruzeri očekuju se na proleće.

Početkom 2018. proglašeno je pristanište u Golupcu, jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija na Dunavu, pa će u narednom periodu biti raspisan i javni poziv za izbor operatera na tom pristaništu.

Putnička pristaništa na istoku Srbije biće povezana na taj način, a uporedo sa privlačenjem kruzera Agencija će raditi na afirmaciji domaćeg, linijskog saobraćaja između ovih gradova.

Prateći pokazatelje u oblasti kruzinga, možemo očekivati više od 1050 pristajanja u 2018. godini, navela je agencija na svom sajtu.

Nema komentara.

Ostavi komentar