Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 02. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, Novosti

Flaša ili česma?

Evropska unija je početkom februara obnovila pravila o kontroli kvaliteta vode, zbog mogućih novih opasnosti po zdravlje i radi smanjenja količine plastičnog otpada. Na taj način u EU žele da podstaknu građane da se odreknu korišćenja flaširane vode, a članice da unaprede pristup vodi za piće i bolje informišu građane o kvalitetu.

U Srbiji je potrošnja flaširane vode u porastu, dok su informacije o kvalitetu vode preko koja se isporučuje preko vodovodnih sistema često šture ili se skrivaju od javnosti.

Kada se 2015.godine pogoršao kvalitet vode u požarevačkom vodovodu, građani su bili uskraćeni za informacije od nadležnih institucija koje su ili ćutale ili pokušavale da relativizuju problem. Od tog trenutka do danas, došlo je do određenih promena u načinu obaveštavanja, tako da građani, recimo,  periodično mogu da prate rezultate ispitivanja kvaliteta na nekim tačkama u sistemima Požarevca i Kostolca preko internet strane gradskog Vodovoda.

Iako pojedina istraživanja ukazuju na to da mnogi potrošači sumnjaju u kvalitet vode za piće, to ne znači da se u našoj zemlji pije neispravna voda iz česme.

Mnogi vodovodni sistemi i danas imaju besprekorno ispravnu vodu prema važećim parametrima.

Problema ima i oni se, pre svega ogledaju u lošem planiranju, nebrizi i zapostavljenosti sistema.

Tako su već više od dve decenije u Požarevcu govori o nitratima koji ugrožavaju kvalitet vode na izvorištima. Deo javnosti smatra da su oni u zemljište dospeli, pre svega, preko mineralnih đubriva, a većina da dolaze iz neuslovnih septičkih jama i stajnjaka sa obodnih delova Požarevca i sela koja gravitiraju oko izvorišta vode.

Drugi problem je dotrajalost vodovodnih cevi i manipulacije.

Tako je kao uzrok mutnoće i taloga u cevima na sistemu koji snabdeva Drmno i Stari Kostolac, Vodovod prošle godine označio bunare, odnosno vlasnike koji su preko hidrofora u sistem upumpavali vodu iz individualnih bunara.

Za dotrajale cevi se smatra da ne mogu da utiču na kvalitet vode, već samo na oscilacije u parametrima. Olovne cevi se odavno ne koriste i zamenjene su inertnim. Međutim, mnogi zaziru od azbestnih vodova i po tom pitanju mišljenja su godinama podeljena, a ova tema često se poteže u političke svrhe. Požarevac od 2014. izdvaja novac iz budžeta za zamenu azbestnih cevi u delovima Požarevca, ali pre svega kako bi se smanjili gubici u mreži zbog krtih cevi koje su podložne pucanju.

U Gradu Požarevcu građani se vodom snabdevaju iz tri odvojena sistema, sa izvorišta Ključ koje napaja Požarevac, izvorišta Lovac koji koristi Kostolac i okolina, kao i zvorišta Mlava za sela oko elektrane u Drmnu. Ovi sistemi imaju svoje specifične odlike. Tako voda iz Kostolca i Drmna ima blago povišen sadržaj mangana, dok su u Požarevcu stalna briga nitrati i kako sprečiti njihov prodor u izvorište.  

U tekstu o kvalitetu vode u Srbiji, sagovornici Novosti iz beogradskog zavoda za javno zdravlje su kao izvorišta kvalitetnije vode na području Evrope označili i ona u Kučevu, Petrovcu na Mlavi, ali i Kostolcu.

Oni smatraju i da bi u izboru između flaširane vode i one sa česme, prednost trebalo da se da vodi iz gradskih sistema, ukoliko je dostupna i zdravstveno bezbedna. Flaširane vode mogu da se koriste u velikoj količini samo ako imaju nizak sadržaj mineralnih materija. Ukoliko su specifičnog sastava, tretiraju se kao sokovi i pije se jedna do dve čaše dnevno. Pored toga, osim što generiše otpad, flaširana voda je i skupa u odnosu na vodu iz česme, kada je reč o Srbiji.

U EU je nešto drugačije. Tako litar vode iz vodovoda u EU košta u proseku čak 20 centi, što je tek nešto niže od cene flaširane vode. 

 

Koji vaš izbor, flaširana ili voda iz česme?

pon

19.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:21

Voda

Nasa prdovača je vrh

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije