Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 02. 2018.

Autor: 1 Izvor: Galerija, Boom 93

Izuzetno vredna postavka u požarevačkoj galeriji

Povodom Dana državnosti u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba „Umetnička zbirka SANU- Likovni umetnici i akademici. Autor ove izložbe je Jelena Mežinski-Milovanović, viši kustos, zamenik upravnika Galerije SANU.

Srpska akademija nauka i umetnosti, povodom jubileja 175 godina postojanja, kroz izložbu Umetnička zbirka SANU- Likovni umetnici akademici predstavlja deo svoje bogate zbirke umetničkih dela.

Od osnivanja Društva srpske slovesnosti 1841. a kasnije preko Srpskog učenog društva, Kraljevske akademije, do današnje Srpske akademije nauka i umetnosti, prikupljana su umetnička dela na različite načine: otkupima, donacijama dobrotvora, poklonima umetnika akademika.

Ljubitelji umetnosti u prilici su da uživaju u delima Stevana-Steve Todorovića, Paje Jovanovića, Ljubomira-Ljube Ivanovića, Uroša Predića, Marka Čelebonovića, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić i mnogih drugih.

Prisutne goste, gradonačelnika, članove gradskog veća, kao i mnogobrojne ljubitelje umetnosti najpre je pozdravio Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu. Nakon kratkog izlaganja ovu izložbu je otvorio akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU koji je rekao kako je javnost prvi put videla dela iz Umetničke zbirke 1982. godine u rekonstruisanom i obnovljenom galerijskom prostoru SANU.

„Od tada je Umetnička zbirka redovno predstavljana, a 2011. godine izložene radove pratio je prvi katalog Akademijine kolekcije. Izložba Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici, koju čini 50 odabranih dela, namenjena je prvenstveno muzejima i galerijama širom Srbije kako bi se posetioci upoznali ne samo sa jednim delom Umetničke zbirke već i stekli uvid u kriterijume kojima je, tokom skoro dva veka, formirana kolekcija“, rekao je on.

Otašević je dodao da ovom izložbom i katalogom Srpska akademija nauka i umetnosti želi da oda priznanje i iskaže zahvalnost brojnim darodavcima zaslužnim za formiranje njenog danas bogatog fonda, da podseti na zadužbinare s kraja 19. i početka 20. veka, na darodavce-ljubitelje umetnosti, ali i na same umetnike-akademike koji su svojim darovima i donacijama, koji pristižu i danas, osnovali Umetničku zbirku SANU.

Ova izuzetna izložba trajaće do 14. marta. Narednih mesec dana Galerija će biti otvorena za posetioce radnim danima, kao i vikendom od 7.30 do 20 časova.

Ulaz je slobodan.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije