Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 02. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, B92

Svetski dan dece obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležilo je i ove godine 15. februar - Svetski dan dece obolele od raka. Statistika pokazuje da Svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji. NURDOR je organizivao humanitarni skup u Požarevcu. Cilj je da se poveća vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postigne veći senzibilitet društvene zajednice za ovo pitanje.

Nајčеšći rаzlоg smrtnоg ishоdа u dеčјеm uzrаstu u Srbiјi su lеukеmiје, limfоmi i tumоri mоzgа. U prоsеku svаkе gоdinе 50 dеcе uzrаstа dо 19 gоdinа izgubi bitku sа оvоm bоlеšću.

Jedno od sistemskih pitanja je i pitanje bolovanja roditelja tokom lečenja dece koje iznosi minimum četiri meseca, a koje još uvek nije stavljeno na dnevni red, iako je predlog izmene zakona ušao u skupštinsku proceduru krajem prošle godine, izjavio je Predsednik NURDOR-a Todor Mančić.

On je pozvao sve ljude dobre volje da se, u skladu sa mogućnostima, priključe NURDOR-u i pomognu u borbi za stvaranje uslova zahvaljujući kojima će deca obolela od raka imati veće šanse da pobede ovu opaku bolest.

"Ove godine udruženje „Nurdor“ očekuje završetak projekta od nacionalnog značaja koji će doprineti poboljšanju uslova onkološkog lečenja dece u celom južnom regionu Srbije. Krajem prošle godine "Nurdor" je otpočeo radove na drugoj fazi projekta. Završetak radova očekuje se sredinom marta meseca 2018. godine. Treća faza projekta je opremanje objekta za koju je potrebno obezbediti još 17 miliona dinara", rekla je Boom 93 Iva Jajčević, organizator akcije u Požarevcu.

Manifestacija u Požarevcu  održana je na Starom korzou od 12 do 14 sati. Kao i u ostalim gradovima pušteni su baloni podrške za svu decu koja se leče od raka i u znak sećanja na preminule.

Novčana pomoć može da se uputi svakog dana slanjem SMS poruke na broj 1150, čime se donira 100 dinara za završetak izgradnje hemato-onkološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu.

Osim u Požarevcu, humanitarne akcije podrške NURDOR je organizovao u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Paraćinu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Topoli, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Malom Zvorniku, Rekovcu, Prijepolju, Kladovu, Trsteniku, Rumi, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Aleksincu, Vranju, Žablju, Lebanu, Prokuplju, Novom Pazaru, Surdulici, Boru i Vrnjačkoj Banji.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije