Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 02. 2018. Beograd, Požarevac

Autor: D. I. K. Izvor: Večernje novosti

Prva rata po rešenju iz 2017.

Poslednji rok za uplatu prvog ovogodišnjeg dela poreza na imovinu je sreda 14. februar. Treba uplatiti iznos kao na četvrtoj rati

U sredu 14. febuara ističe rok za uplatu prve rate poreza na imovinu za 2018. godinu. Kao i svake godine, poreska rešenja na adrese građana pristižu tek od maja, i zato na prvu ovogodišnju uplatnicu treba upisati iznos jednak poslednjoj, četvrtoj lanjskoj rati ovog nameta.

Koliki će porez građanima biti razrezan ove godine na stanove i kuće razlikovaće se od opštine do oštine, pošto je ovaj namet prihod lokalnih samouprava. Sudeći po najavama pojedinih gradova, ovogodišnji iznosi ne bi trebalo znatno da se razlikuju od lanjskih. U opštinama u kojima je rasla cena kvadrata tokom 2017. godine, rašće i osnovica za obračun, pa građani mogu da očekuju sigurno uvećanje ove kvartalne obaveze.

Zbog kašnjenja poreskih rešenja često se dešava da i 15. maja, kada dospeva druga ovogodišnja rata, građani ne znaju tačno razrezan iznos za tu godinu. U tom slučaju, i druga rata se plaća u visini iznosa za četvrtu ratu iz lanjskog rešenja. Kada im rešenje lokalnih poreznika konačno stigne na kućnu adresu, obveznici će imati rok od 15 dana da uplate eventualnu razliku u odnosu na ratu koju su platili po starom obračunu. Skupština grada Beograda usvojila je, krajem prošle godine, odluku o izmeni odluke o visini stope poreza na imovinu.

- Porez na imovinu za 2018. godinu za nepokretnost obveznika koji ne vodi poslovne knjige za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti ne može biti utvrđen u većem iznosu od pripadajuće poreske obaveze tog obveznika za 2017. godinu - navodi se u odluci.

Porez na imovinu se plaća u četiri tromesečne rate. Svaka na naplatu dospeva 45 dana od početka tromesečja. To je oko 15. februara, 15. maja, 15. avgusta i 15. novembra.

Ono što svake godine iritira veliki broj građana je što rešenja za tekuću godinu stižu prekasno, odnosno posle druge rate. Nažalost, ovakva praksa će ostati, jer je zakon predvideo da se prve rate plaćaju prema starim rešenjima. Ako je porez poskupeo, onda je potrebno što pre uplatiti razliku kako bi se izbeglo zaračunavanje kamata.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije