Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 02. 2018. Žagubica

Izvor: SO Žagubica

Održano predavanje za poljoprivredne proizvođače

Kancelarija za poljoprivredu opštine Žagubica u saradnji sa poljoprivredno- savetodavno stručnom službom iz Požarevca organizovala je prvo predavanje za poljoprivredne proizvođače u 2018. godini, koje je za cilj imalo upoznavanje poljoprivrednika sa novinama u poljoprivrednoj proizvodnji.

Jedna od tema bila je i ostvarivanje prava na IPARD podsticaje. Kako je rečeno, neophodno je i da se ispune svi uslovi koje diktira sama Evropska unija, a to su stručna obučenost lica koja podnose zahteve i tzv. nulta kontrola koju proizvođači moraju da prođu kako bi ostvarili pravo na podsticaje predviđene IPARD programom.

Trenutno aktuelni konkurs je i za kupovinu novih traktora a proizvođači koji ne stignu da pribave dokumentaciju do 26. februara,do kad je konkurs otvoren imaju i drugi javni poziv koji će biti u junu mesecu 2018. godine.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima svakako je bila i da redovno obilaze parcele pod ozimim strnim žitima u cilju pravovremenog uočavanja bolesti, a bilo je reči i o zaštiti šljiva iodržavanju voćnjaka.

Na predavanju su poljoprivredni proizvođači takođe mogli da se informišu kako i na koji način mogu uraditi kontrolu plodnosti zemljišta, gde je istaknuto da sva registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju pravo na 10 besplatnih uzoraka zemljišta za biohemijsku analizu.

Svi poljoprivrednici opštine Žagubica a i šire pravovremene informacije o aktuelnim temama mogu dobiti u Kancelariji za poljoprivredu opštine Žagubica ili u poljoprivrednoj službi u Požarevcu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije