Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

31. 01. 2018. Beograd

Izvor: Politika

Rok zastarevanja rešenja izvršitelja je 10 godina

Građani koji se nadaju zastarevanju rešenja izvršitelja zbog neizmirenih dugova moraju da računaju na to da je ovaj rok čak 10 godina.

 

Za razliku od drugih potraživanja koja prema građanima imaju, recimo, komunalna preduzeća i koja zastarevaju za godinu dana (ako nije bilo tužbe), kad predmet stigne do izvršitelja u narednoj deceniji on može doći na naplatu, piše Politika.

 Zakon o izvršenju i obezbeđenju je, inače, izvršiteljima dao nadležnost da odlučuju i o predlozima za izvršenje dugovanja prema komunalnim preduzećima. Rok zastarevanja je tako dug jer se i odluke izvršitelja smatraju odlukom državnog organa.

 "Zato u ovim slučajevima imamo desetogodišnji rok zastarelosti potraživanja po članu 379 Zakona o obligacionim odnosima. Čini se da je zakonsko rešenje kojim je izvršitelju data ovakva nadležnost veoma diskutabilno i po građane nepravično rešenje. Posebno imajući u vidu neodgovorno ponašanje pružalaca usluga u praksi i uz to veoma visoke izvršilačke naknade koje padaju na teret građana", kaže advokat Vojin Biljić.

 On smatra da je ovakvim favorizovanjem pružalaca komunalnih usluga ozbiljno uzdrmana jedinstvenost pravnog poretka i jednakost svih pravnih entiteta pred zakonom.

 Dodatan problem je to što troškovi izvršenja prevazilaze troškove samih usluga. Biljić kaže da se ovo može ispraviti ograničavanjem naknada izvršitelja kada je reč o izvršenju komunalnih usluga na simbolične iznose.

 U poslednjem objavljenom izveštaju o radu Komore izvršitelja iz 2016. godine, navodi se da je pre uvođenja javnih izvršitelja prosečno vreme za naplatu potraživanja bilo 635, dok je danas procenjeno na 100 dana. Kako ističu, prema posmatranom broju predmeta, najveće učešće imali su postupci u kojima su poverioci bili privredna društva (42,5 odsto), na drugom mestu su javno-komunalna preduzeća (26,56 odsto), dok su klijenti poput fondacija, skupština stanara i udruženja učestvovali sa 14,7 odsto. Tek svaki deseti poverilac bilo je fizičko lice. Mali je procenat banaka (0,6 odsto). Prema informacijama iz ovog izveštaja, izvršitelji su najuspešniji bili u okončanju postupaka kod potraživanja ka građanima (95,32 odsto).

 U ukupnom broju okončanih postupaka, najniži procenat uspešnosti su potraživanja javnih komunalnih preduzeća (43,25 odsto). Ova preduzeća ujedno su imala i visok procenat obustavljenih postupaka (35,6 odsto) i najviši procenat odbačenih (21,69 odsto). Dodaju da je slična situacija bila i sa potraživanjima privrednih društava.

 Sudeći po delovima izveštaja, ni izvršiteljima u poslu ne cvetaju ruže.

 "Ako sagledamo ukupan broj okončanih predmeta u odnosu na broj primljenih i to po godini prijema, možemo da uočimo da je najveći procenat okončanih predmeta u prvoj godini rada javnih izvršitelja. Odnosno, u najstarijim predmetima iz 2012 - 68,26 odsto. Procenti se smanjuju kako se smanjuje starost izvršnog postupka. To je dokaz da javni izvršitelji postupaju u predmetima po redosledu prijema, kao i da bez obzira na starost postupka ne odustaju u nameru da sprovedu izvršenje", navodi se u analizi poslovanja objavljenoj na sajtu Komore izvršitelja.

čet

01.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:30

kosmar

To su zakoni koje je nametnuo USAID zemlji u protektorau po logici Super Hika, otmi od sirotinje i daj bogatima.Odvratno je sto svi cute,a narocito tzv.intelektualci.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije