Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 01. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Spomenici nepismenosti

Na fasadama više starih zgrada u gradu Požarevcu istaknute su spomen table. Najčešće su posvećene istorijskim datumima ili događajima koji su vezani za pomenute objekte, neke i osobama koje su svojim činjenjem ostavile trag u društvu. Međutim, zaprepašćujući je nivo nepismenosti na većini ploča.

 

Datumi na tablama najčešće su napisani kao na digitalnim časovnicima, sa nulom ispred jednocifrenog broja. Redni brojevi uklesani su bez tačke na kraju. Nekada niste sigurni šta je autor hteo da kaže, kao što je to slučaj sa „190.godina“. Kako bi se izbegle greške koristi se font velikih ćiriličnih slova, ali se i pored toga prave propusti.  Neka velika slova na početku reči su veća od ostalih velikih slova. Nazivi institucija su pogrešno ispisani. Tako je nahijski sud u Požarevcu, iako je bio prvi u Srbiji prekršten u „Prvi nahijski sud“. Nazivi medicinskih titula su pogrešno ispisani. Tako je „dr“ postalo „Dr“, a „sc.“ je prešlo u „sci“ (bez tačke). Čitav naziv titule je pogrešno ispisan ćirilicom.  

Još jedan upečatljiv primer je kamen na Čačalici, otkriven sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Na kamenu koji je posvećen goranima, izgubljen je se svaki smisao poruke sudaranjem dve reči i uklesanim brojem 300.0.000 (?).

 

sre

24.01.

2018.

Кефало [neregistrovani] u 10:53

Правопис ...

Професор сам у пензији. Говорио сам својим ученицима: "Датум се пише- дан арапским бројем са тачком, месец- римским бројем, година-арапским са тачком, скраћеница г са тачком или год са тачком".

Odgovori
uto

23.01.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:12

SAVET

BOLJE IDI DA PROVERIS PISMENOST GRADSKOG VECA.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije