Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 01. 2018.

Autor: T. M. Kosturkov

Mladi kuvari iz Srbije oduševili Rusiju gastronomijom

Vrata Bele sale kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi 12. januara 2018. godine su bila gostoprimljivo otvorena za učesnike osmog Međunarodnog omladinskog gastronomskog festivala "Obnavljamo tradicije. Božić." Ovaj "ukusni" događaj je sakupio oko sebe veliki broj kuvara, studenata, mladih stručnjaka, kuvara-amatera, kao i gostiju i stanovnika grada.

Na festivalu se održalo kulinarsko takmičenje među učenicima 20 stručnih škola, kao i 10 drugih škola. Ovog puta, timovi iz Srbije, Bugarske i Republike Srpske su pokazali svoje veštine u pripremi božićnih jela, serviranju prazničnih stolova, kao i poznavanje tradicija svoje zemlje, zajedno sa timovima iz Moskve i različitih gradova Rusije.

Prvi put na takmičenju je učestvovao tim iz Srbije: Srećko Predić i Petar Mišić na čelu sa profesorom Nikolom Radišić iz Ekonomsko - trgovinske škole u Požarevcu. Tim je uspeo da impresionira žiri kvalitetom kuvanja. Za kategoriju "Božićno hladno predjelo od rečne ribe" tim je pripremio pastrmku sa povrćem, kojom  oduševio žiri. U kategoriji "Dekorisanje božićne trpeze" izvor inspiracije za decu su postali stari ćilimi tkani po staroj tradiciji u Srbiji, stolnjaci, posuđe od gline, kukuruz, slama, suvo voće, pita sa višnjom, pršuta, kulen. U kategoriji "Svetsko božićno pecivo" tim je predstavio božićnu česnicu. Za kategoriju "Božićno hladno predjelo od živine " tim je spremio rolat od pilećeg mesa. Takođe mladi kuvari su pripremili po pravom srpskom receptu i sami ukrasili božićne medenjake, u kojima su uživali brojni gosti festivala.

Gosti su se dugo zadržavali pored stola tima Srbije, probali jela, postavljali pitanja, uzimali intervju, pitali za recepte. Takvo iskreno interesovanje javnosti je postalo još jedna nagrada za mlade kuvare. Nastup srpskog tima je bio veoma uspešan i obeležen dvema diplomama i ličnom nagradom predsednika Festivala. Mnogo lepih reči su rekli srpskom timu i organizatori festivala - kelar Sveto-Danilova patrijaršijskog manastira i jeromonah Feognost i predsednik "Centra obnove tradicija" Ana Karpinovič. Organizatori su izrazili želju da vide tim profesora Radišiča na međunarodnom gastronomskom festivalu 2019.godine.

U okviru poslovnog programa Festivala 15. januara 2018. godine se održala druga Međunarodna omladinska konferencija u oblasti kuvarstva na temu "Oblici međunarodne saradnje u oblasti kuvarstva". Učesnici su govorili o mogućnostima i neophodnosti međunarodne omladinske kuvarske stručne razmene znanja kao oblika napredne obuke za studente i mlade početnike u kuvarskoj industriji. Gosti iz Srbije razgovarali su sa svojim ruskim kolegama na temu profesionalne omladinske komunikacije kao oblika ljudske diplomatije. Ana Karpinovič i Nikola Radišić su se dogovorili za dalju saradnju u gastronomskoj sferi između Srbije i Ruske Federacije.

Tim Republike Srbije na čelu sa profesorom Nikolom Radišić zahvaljuje: portalu Senica.ru i projektu "Pomozi delom" (rukovodilac - Olga Serebrovskaja), koji su obezbedili dolazak tima, transfer i učešće Srpskog tima na Festivalu, takmičenju i konferenciji, kao i Tatjani Milenović-Kosturkov, zameniku rukovodioca Centra međunarodne saradnje "Rusko-Srpski Dijalog", na informacionoj podršci, prevodu, organizaciji kulturnih programa i praćenja tima tokom boravka u Moskvi. Nikola Radišić, Srećko Predić i Petar Mišić su posetili Kremlj, Crveni trg, Izmajlovski Kremlj, cirkus braće Zapašnih i šou "Anđeli", učestvovali na koncertu "Slavenski sastanci", koji je organizovala Natalja Kolcova, rukovodilac Fonda Svetog kneza Lazara. Profesor Nikola Radišić je ispričao gostima o tradicijama slavljenja Božića u Srbiji, a takođe dao master klas Srpskog kola. Nikola Radišić i Olga Demina, zamenik urednika portala 100 dorog.ru su se dogovorili da nastave saradnju na promociji Srpske kuhinje u Ruskoj Federaciji.

Evo, malo utisaka tima Srbije o takmičenju i boravku u Rusiji:

 - Ispričajte o svojim utiscima o Festivalu. Kako sve je prošlo?

Nikola Radišić: Međunarodni gastronomski festival je jedan u nizu međunarodnih festivala, s tim što ovaj ima poseban cilj, to je približavanje pravoslavnih naroda, promocija kultura i običaja pravoslavnih naroda, što je lep cilj, koji pruža mogućnost da narodi uočavaju sličnosti i razlike. Ja sam prvim učrstvovanjem prezadovoljan. Hteo bih posebno zahvaliti Ani Karpinovič - predsedniku Festivala na pozivu, Olgi Serebrovskoj i portalu Senica.ru, koji su nam obezbedili karte i omogućili naš dolazak, obezbedili dodatna sredstva da bi nam boravak u Moskvi bio ugodniji, Tanji Milenović-Kosturkov, koja je sve prevodila, rešavala probleme, komunicirala sa medijima i bila pokretač čitave organizacije. Takođe zahvalio bih direktorki škole Sibinki Živanović, kolegama, Firmi "Nadal", Sandri Rajičić i Hotelu "Dunav" iz Požarevca i Poslastičarnici "Trg" i Slađani na finansijskoj podršci.

Petar Mišić: Festival je protekao i najboljem redu. Bilo je odlično, veliko iskustvo.

Srećko Predić: Na festivalu je bilo dosta dobre konkurencije, videli smo i upoznali puno kolega našeg godišta i to je jedno vrlo lijepo iskustvo.

 - Koji su vaši utisci o Rusiji i Moskvi? Glavno pozitivno iznenađenje i glavno razočarenje.

Nikola Radišić: Rusija je ogromna zemlja, Moskva ogroman grad. Grad žurbe. Imali smo prilike da obiđemo dosta znamenitosti, ali za grad tako bogate istorije ne bi bilo dovoljno ni nedelju dana. Na svu sreću smo imali divnu Tanju koja nas je vodila kroz celi grad. Najveće oduševljenje izazvala je arhitektura i način življenja u Moskvi, a nema razočaranja.

Petar Mišić: Moskva je ogroman i prelep grad i veliki je doživljaj i iskustvo da se poseti. Iznenađenja je bilo dosta, a razočarenja uopšte nije bilo.

Srećko Predić: Moskva je veoma lep grad ima dosta turističkih znamenitosti, jedino što je mnogo hladno, ali nema veze ipak je bilo mnogo lepo. Iznenadilo me je kakve škole imaju u Rusiji, pogotovo za kuvare, mnogo mi se to svidelo. Razočarenje nemam zato što je sve pozitivno.

 - Ako uporedite Rusiju i Srbiju, ukoliko su one slične?

Nikola Radišić: Rusija i Srbija imaju dosta sličnosti, ako se bolje udubite u suštinu, jezici su jako slični ako malo analizirate. Pravoslavlje je najveća veza ova dva naroda. Čak, u pravoslavlju između Srba i Rusa ima razlike, isto tako i u običajima. Ono što me je oduševilo, jeste da smo kao Srbi u Moskvi bili atrakcija, ljudi su se pitali odakle smo, imali smo interesovanja za Srbiju, način života i slično.

Petar Mišić: Srbija i Rusija se dosta razlikuju.

Srećko Predić: Pa nema baš puno sličnosti Rusija je daleko ispred Srbije. Ali dobro šta je tu je.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije