Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Završena je prva faza obnove i četvrta faza arheoloških istraživanja ramske tvrđave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 01. 2018. Veliko Gradište, Ram, Smederevo

Izvor: http://spomenicikulture.org.rs

Završena je prva faza obnove i četvrta faza arheoloških istraživanja ramske tvrđave

U Ramskoj tvrđavi je nakon šest meseci intenzivnih radova sredinom novembra 2017. godine završena četvrta faza arheoloških istraživanja i prva faza obnove ovog utvrđenja na obali Dunava. Ovogodišnja sezona istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih radova bila je dugotrajna i veoma intenzivna, uz angažovanje velikog broja stručnjaka, majstora i fizičkih radnika iz Republike Srbije i Turske Republike.

Restauracija tvrđave pretežno je obuhvatila radove na obnovi tri kule i četiri zidna platna. Kula 1 obezbeđena je drvenom skelom spolja i iznutra što je omogućilo bezbedan ulaz u tvrđavu i njeno korišćenje tokom izvođenja radova. Najveći obim radova zahtevala je kula 2 koja je bila razrušena do temelja i koja je ove godine delimično obnovljena. Pored sanacije delova temelja, kula je zajedno sa topovskim otvorima ozidana do svoda. Obnovljene su kule 4 i 5 sa zupcima i parapetima, a izvršena je i potpuna obnova četiri zidna platna sa zupcima i parapetima. Za restauraciju Ramske tvrđave korišćen je isti materijal kao i za njenu izgradnju -  kamen iz lokalnog kamenoloma,  opeka starog formata koja je namenski pravljena i krečni malter. Radove na obnovi Ramske tvrđave izvodila je turska firma „ABMA Restaurasion“ uz konzervatorski nadzor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, a prema „Projektu obnove Tvrđave Ram“ koji je izradila projektantska kuća ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. iz Ankare.Finansijska sredstva obezbedila je Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).

Uporedo sa radovima na obnovi nastavljena su arheološka iskopavanja i istraživanja unutrašnjeg prostora Ramske tvrđave i prostora između glavnog i spoljašnjeg bedema, koja od 2015. godine izvodi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, uz finansijsku pomoć koju je ove godine kao i za obnovu Tvrđave obezbedila TIKA. Arheološka iskopavanja i istraživanja najvećim delom bila su skoncentrisana na unutrašnji prostor Tvrđave. Istraživanjima je obuhvaćena površina od gotovo 1500 kvadratnih metara, a otkriven je veliki broj objekata za smeštaj vojske i mnoštvo pokretnih arheoloških nalaza. Rezultati arheoloških istraživanja su važni za buduću prezentaciju i parterno uređenje unutrašnjosti Tvrđave i njenog neposrednog okruženja, kao i za sklapanje potpunije slike o prošlosti i hronologiji samog utvrđenja, životu vojne posade, ali i okolnog naselja.

Planirano je da se radovi nastave na proleće i završe do kraja građevinske sezone 2018. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije