Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 01. 2018. Žagubica

Izvor: SO Žagubica

Organizovana radionica na temu „Zaštita od požara“

U okviru projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš - Žagubica“ u cilju unapređenja i poboljšanja informisanosti i znanja građana o značaju zaštite od požara i efikasnijeg delovanja u vanrednim situacijama, u Žagubici je održana radionica na temu “Zaštita od požara i sistem ranog upozorenja“.

Radionica je organizovana za predstavnike mesnih zajednica, štaba za vanredne situacije opštine Žagubica, predstavnike javnih institucija i ustanova, škola, vrtića i Doma zdravlja.

Kroz radionicu koju je vodio dr Goran Đorđević, doktor bezbednosti i zaštite, učesnicima su prezentovani najčešći uzroci pojave i širenja prvenstveno šumskih požara koji su najrasprostranjeniji na području opštine Žagubica, instrukcije o delovanju lokalnih ustanova i institucija kao i građana u cilju sprečavanja pojave požara i delovanja po saznanju o požarima.

Osnovni cilj projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš -Žagubica“ je da poboljša i unapredi uslove u prekograničnim opštinama za delovanje u vanrednim situacijama, osnaži lokalne aktere i doprinese efikasnijem delovanju u slučaju zaštite od požara, što će značajno doprineti smanjenju šteta prouzrokovanih požarima.

Kroz projekat će se realizovati aktivnosti koje će identifikovati trenutnu situaciju u oblasti potencijalnih rizika, definisati strategiju reagovanja i delovanja u oblasti vanrednih situacija, unaprediti i poboljšati informisanje i znanja građana o značaju zaštite životne sredine. Kroz projekat je predviđena i nabavka vatrogasnih vozila i opreme u cilju efikasnijeg i bržeg delovanja u slučaju požara i osnivanje dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Inače, projekat „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“ realizuje se u okviru programa Prekogranične saradnje Srbija - Rumunija, koji je finansiran od strane Evropske unije, u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II).

Realizacije projekta započeta je u junu 2017.godine i trajaće do novembra 2018. godine. Ukupan budžet projekta je 1.414.018 eura, od čega Evropska unija finansira 1.201.915,30 eura, a opštine Rekaš i Žagubica sufinansiraju projekat sa 212.102.70 eura.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije