Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 01. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, Grad Požarevac

Grad objavio konačnu listu za stipendije

Grad Požarevac objavio je konačnu listu za dodelu studentskih stipendija po pozivu raspisanom krajem oktobra. Komisija je odobrila stipendije za 45 studenata fakulteta i 13 studenata visokih škola. Zanimljivo je da je za neke pozive bio dovoljan prosečan uspeh tokom školovanja od 7,53, dok za određene profile ni prosečna ocena od 9,49 nije bila dovoljna.

Iznos mesečne stipendije po studentu je 10.000 dinara i na taj iznos se ne plaća porez na dohodak građana.

Najveće interesovanje na konkursu bilo je studenata elektrotehničkog, medicinskog i matematičkog fakulteta. Prema načinu bodovanja, prednost su imali studenti viših godina. Tako da su brucoši prolazili samo tamo gde nisu imali konkurenciju, u ovom slučaju studenti arapskog i nemačkog jezika.

Najviše stipendija, po tri predviđene su za matematičare i doktore stomatologije. Za 2017/18.godinu  stipendiraju se i informatičari, inženjeri elektrotehnike i računarstva, softverskog inženjerstva i inženjeri za telekomunikacioni saobraćaj i mreže.

Za ovu godinu došlo je do izvesnih izmena u profilima koje grad stipendira iz budžeta. Požarevcu su i dalje najpotrebniji matematičari, dok je za lekare opšte prakse ove godine broj stipendija smanjen na dve.

Povećana je potreba za doktorima stomatologije (3 stipendije), a tu su i inženjeri mašinstva, arhitekte, i pravnici.  Za diplomirane ekonomiste i inžinjere drumskog saobraćaja ove godine je predviđena po jedna stipendija (po 2 prošle godine).  

Upadljivo je da se ove godine skreće pažnja na informatiku i telekomunikacije. Tako je obezbeđena po jedna stipendija za informatičare, inženjere elektrotehnike i računarstva, softverskog inženjerstva, kao  i inženjere za telekomunikacioni saobraćaj i mreže.

Inače najveći broj stipendija po ustanovama dodeljuje se za studente poljoprivrednih, matematičkih, elektrotehničkih i građevinskih fakulteta.

Broj stipendija koji je dostupan je uvećan u odnosu na prošlu godinu.

Pravo na dodelu stipendija, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su redovno upisani u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50 i koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Požarevca.

Na konkurs su mogli da se prijave studenti od I do V (i VI) godine osnovnih studija i studenti drugog i trećeg stepena studija koji nemaju status apsolventa, nisu u radnom odnosu, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog ili trećeg stepena i ukoliko su ispunjavali ostale uslove u skladu sa zakonom i odlukom.

pet

26.01.

2018.

zavist [neregistrovani] u 22:18

Re:

Pojedini studenti vec godinama imaju prosek koji im omogucava da dobijaju tu stipendiju,nije sve mutno cak i kod nas

Odgovori
sre

17.01.

2018.

petar [neregistrovani] u 20:05

stranački krediti

Sve mi ovo miriše da su pojedini studenti dobili kredite zbog stranačko opredeljinih roditelja.

Odgovori
sre

17.01.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 20:01

mućke

Sve je to namešteno.Pojedini studenti dobijaju dve godine zaredom kredit.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije