Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Deca "ispod crte"; Da li se radi na proširenju kapaciteta vrtića?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 01. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Deca "ispod crte"; Da li se radi na proširenju kapaciteta vrtića?

Za nepuna tri meseca kreće novi upis dece u vrtiće. Prošle godine je više od polovine dece ostalo “ispod crte” odnosno nisu primljena u vrtić zbog nedovoljnog kapaciteta ustanove.

I pored otvaranja dva nova vrtića pre tri godine, više od polovine prijavljene dece ostaje na listi čekanja.

Najveće potrebe su za smeštajem dece su za jaslenu grupu odnosno decu od godinu do tri godine. Veliki je broj dece “ispod crte” odnosno neupisanih mališana, a za tri godine ništa nije urađeno po pitanju proširenja kapaciteta. Proširenje kapaciteta ustanove je u nadležnosti lokalne samouprave. 

Iako se smatralo da će otvaranjem dva vrtića biti zadovoljene sve potrebe u gradu za smeštaj dece na celodnevnom boravku, problem je i dalje prisutan.

Dva nova vrtića ,,Danica Radosavljević'' i ,,Duško Radović'' otvorena su 2013. i 2015. godine, kada je upisano preko tri stotine dece.

Vrtić ,,Duško Radović'' je počeo da se gradi krajem 2011.godine, kao investicija za čiju realizaciju je bila zadužena gradska uprava, dok je izgradnja vrtića ,,Danica Radosavljević'' počela 2010. godine.

 U nekim gradovima problem nedostatka mesta rešavaju adaptacijom prostora, proširenjem objekata već postojećih vrtića, subvencionisanjem privatnih vrtića.

Postupak dotiranja boravka dece iz gradskih budžeta Kragujevca i Čačka doprineo je da se smanji pritisak na državna obdaništa u ovim gradovima, ali i da se razvije privatni biznis odnosno otvaranje privatnih vrtića, pokazuje analiza BIRN-a. Oba grada su razvila model sufinansiranja po kome se novac iz gradskih budžeta prebacuje direktno na račun privatnih predškolskih ustanova, dok roditelji plaćaju samo razliku do pune cene.

U Beogradu je u okviru projekta racionalizacije mreže škola otvorila vrata predškolcima, pa u dve adaptirane učionice idu predškolci. Time se otvara mogućnost za novu jaslenu grupu.

sre

17.01.

2018.

tamo neko [neregistrovani] u 21:06

android

Prvo deca lokalnih budzovana, a ostali preko veza ili na cistu srecu.

Odgovori
sre

17.01.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:10

Svasta

Treba plate da se obezbede za Vaspitace.Lakse je ovako natrpas preko broja decu po grupama,odgovornost za krsenje zakona nicija a eksplatacija osoblja maksimalna.Sto bi se rasterecivali vrtici kada ova kombinacija prolazi uspesno,dok se ne desi nesto strasno.Tada cemo preko vec poznatih novina na stub srama staviti vaspitacice a nadlezne cemo unaprediti za sprovedene ideje

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije