Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Nema više grupnih donacija krvi i pojedinačnog dolaska davalaca u bolnicu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 01. 2018. Beograd, Požarevac

Izvor: 021, Boom 93

Nema više grupnih donacija krvi i pojedinačnog dolaska davalaca u bolnicu

U Srbiji krv više neće moći da se daje pojedinačno u bolnici ili grupno na akcijama u firmama i ustanovama da bi se rizik od prenosa hepatitisa ili HIV-a, poput nedavnog slučaja u Vojvodini o kojem je pisao 021, smanjio na najmanju moguću meru.

Kako piše "Blic", Zakon o transfuzijskoj medicini, čija puna primena počinje od 1. januara 2019, dok se ove godine ustrojava, prilično centralizuje celu oblast transfuzije i davalaštva, ali nadležni tvrde da ne postoji bojazan da bolnice u unutrašnjosti Srbije ostanu bez krvi.

Potpredsednik Crvenog krsta Srbije dr Milutin Mihailović objašnjava za "Blic" da novi zakon definiše dva nivoa transfuzije. Prvi su ovlašćene službe za transfuziju koje će se baviti uzimanjem i obradom krvi i to će biti zavodi u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, te Institut za transfuziju u Beogradu. Drugi nivo su opšte bolnice koje će postati banke krvi za lečenje pacijenata.

U prvoj fazi, koja je počela 1. januara, Institut za transfuziju krvi Srbije, preuzima delatnost planiranja, prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja i distribucije krvi od KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, Opšte bolnice “Sveti Luka” u Smederevu i Opšte bolnice “Laza Lazarević” u Šapcu. Druga faza počinje 1. maja i ona podrazumeva Požarevac, Valjevo i Petrovac, a na jesen ovaj institut preuzima nadležnost u Loznici i Smederevskoj Palanci. Isto tako će se proces odvijati i u Institutu u Novom Sadu i Zavodima u Nišu i Kragujevcu.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je za "Boom 93" da, konkretno vezano za požarevačku bolnicu od momenta nastupanja druge faze građani neće moći da dobovoljno daju krv.

"Zato ćemo sa našim sjajnim partnerom, Crvenim krstom Požarevac, jednom nedeljno organizovati akciju DDK u Crvenom krstu i naravno u svim velikim institucijama i preduzećima koja postoje na teritoriji Požarevca", najavila je Rodić.

 Bolnica u Požarevcu će, kao i do sada,  plan svojih potreba na godišnjem nivou dostavljati Institutu za transfuziju krvi Srbije i sve potrebe vezane za krv i komponente od krvi u bolnici u Požarevcu će obezbediti Institut za transfuziju krvi Srbije, kao i zbrinjavanje svih pacijenata sa teritorije Braničevskog okruga koji se leče u zdravstvenim institucijama u Beogradu.

 Potrebe banaka krvi su projektovane sa svakom bolnicom na mesečnom nivou, po krvnim grupama, a dopune će se vrpšiti dva puta nedeljno.

 Zakon o transfuzijskoj medicini je usvojen u aprilu prošle godine. Nakon faznog procesa promena i prilagođavanja, u celosti će stupiti na snagu u januaru 2019. godine.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije