Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 10. 2010.

Nema struje za industriju

Požarevac ima sreću što stara industrijska zona ne funkcioniše jer bi grad imao velikih problema sa napajanjem električnom energijom, rekao je gradonačelnik Miodrag Milosavljević i najavio da će ovaj problem biti rešen izgradnjom novog trafo polja do 2012.godine.

Postojeći kapaciteti su nedovoljni za razvoj Požarevca, a iskorišćenost angažovane snage kada je najveca potrošnja dostize 96 do 97 odsto, navodi on.

„To pokazuje da bi priključenje nove industrijske zone ili postrojenja  dovelo do situacije da nemamo dovoljnu angažovanu snagu i da bi grad Požarevac ostao bez energije potrebne za normalno funkcionisanje. Smatram da bez dovoljno električne energije ne možemo govoriti o razvoju. Imamo sreću u ovom trenutku da nam stara industrijska zona ne funkcioniše jer ne bismo imali dovoljno energije za čitav grad", naveo je Milosavljević.

Zbog svega navedenog  grad priprema dokumentaciju za izgradnju trafo polja u blizini hipodroma gde će se formirati parcela od 2 hektara i preneti na korišćenje EPS-u. Izgradnju bi trebalo da odobri  Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

Postrojenje nije bilo predvidjeno u Generalnom urbanističkom planu koji je usvojen 2007.godine, a trebalo bi bude ugradjeno u izamenama ovog dokumenta.

10 miliona evra za izgradnju trafo polja obezbedjuje EPS preko Svetske banke  koja se preliminarno izjasnila da želi da uloži novac u Požarevac, kazao je gradonačelnik.

On je dodao da Požarevac svu potrebnu dokumentaciju može da završi do kraja godine, a da bi prema planu projekat trebalo da se okonča 2012.godine.

„Naše je sada da rešimo imovinske odnose, urbo projekat, da ugradimo u generalni plan trafo polje i nakon toga kod ministarstva dobijemo dozvolu za gradnju. Očekujem da do Nove godine budu završene obaveze koje se tiču Grada Požarevca. Kada se taj projekat završi 2012.godine imaćemo grad koji će narednih 20-30 godina biti bez problema", kazao je Milosavljević.

Gradonačelnik tvrdi da opstrukcija po ovom pitanju nema i da u vladajućoj koaliciji i administraciji postoji saglasnost da bi grad investiciju trebalo da realizuje.

Nema komentara.

Ostavi komentar