Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 01. 2018. Beograd, Požarevac

Autor: Slađana Gavrić Izvor: Blic

Talas poskupljenja na početku nove godine

Odlazak u prodavnicu, i to samo po kafu i cigarete, koštaće vas od prvih dana nove godine više nego pre praznika.

Pored kafe, cigareta i žestokih pića, koji će poskupeti zbog usklađivanja akciza, u 2018. očekuju nas i veća putarina, ali i blagi rast cena prehrambenih proizvoda.

Naime, procena je da će cena kafe porasti i za 10 odsto, dok će paklica cigareta biti skuplja za šest do sedam dinara.

I to nije sve jer stručnjaci navode da će zbog izuzetne suše u 2017. godine, kada je poljoprivreda podbacila, narednih meseci doći i do blagog poskupljenja hrane. Takođe, ni vozači nisu pošteđeni jer će, prema dogovoru sa MMF-om, putarina od februara poskupeti za tri odsto.

U januaru ove godine stupile su na snagu izmene Zakona o akcizama, ali je sama primena ove odredbe odložena za 2018. godinu. Tako akciza na sirovu kafu po novim zakonskim pravilima iznosi 85,75 dinara po kilogramu, odnosno 107,18 po kilogramu za prženu kafu. Prema tome, pakovanje od 200 grama, umesto 220 dinara košta 242 dinara, što je poskupljenje od oko 10 odsto. Zbog godišnjeg usklađivanja akciza na duvan, već prvog dana nove godine dočekalo nas je i poskupljenje cigareta. Akcize su povećane za 2,28 dinara i sada po jednoj paklici iznose 64 dinara. Proizvođači će sa korekcijom akciza podići svoje cene pa će kupci izdvajati u proseku šest do sedam dinara više za paklicu cigareta.

Zoranu Nikoliću iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije nisu jasna ovolika poskupljenja jer je inflacija već godinama niska.

- Građani svakako ne mogu preko onoga koliko imaju. Sigurno je da će manje trošiti na kafu i cigarete i tražiće alternativne putne pravce zbog povećanja putarine. Drugim rečima, snalaziće se. Ali na ovaj način se smanjuje kupovna moć koja je već jako niska, a smanjuju se i prihodi budžeta - smatra Nikolić.

On dodaje i da nije tačno da nema zarade na tržištu jer su trgovačke marže visoke.

- Bilo bi bolje da se cene usklade i da imamo veći obrt robe. Ovako su svi na gubitku - zaključuje Nikolić.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ne očekuje neki veći rast cena, pre svega osnovnih, prehrambenih proizvoda.

- Tu mislim na hleb, brašno, ulje, šećer i pileće meso. Mada na tim proizvodima proizvođači najlakše mogu da ispeglaju svoje gubitke jer su to proizvodi koji se redovno troše. Na njima mogu da nadoknade gubitke zbog suše i svega uloženog što im se nije vratilo. Međutim, država ima neku vrstu kontrole, posebno kada se radi o hlebu. Slično bi moglo da se desi ako bi došlo do značajnijeg poskupljenja ulja, brašna ili šećera. Država ima tu robu u rezervama i pokušala bi da interveniše - navodi Prostran.

Inače, od 1. januara su uvećani i računi za struju malih komercijalnih kupaca u Srbiji do 18 odsto. Radi se o oko 3.000 kupaca, odnosno malih i srednjih preduzeća.

Više informacija možete pročitati OVDE.

sre

03.01.

2018.

Aca [neregistrovani] u 13:53

android

Koliko nam dobro ide da me prosto sramota

Odgovori
sre

03.01.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:29

Bravo

Kuda plovi ovaj brod

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije