Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Birodi pozvao odbornike da ne glasaju za izbor članova lokalnog antikorupcijskog foruma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

28. 12. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Birodi, Boom 93

Birodi pozvao odbornike da ne glasaju za izbor članova lokalnog antikorupcijskog foruma

Pred odbornicima skupštine Požarevca nalazi se predlog za formiranje tela za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, odnosno antikorupcijskog foruma (LAF). Biro za društvena istraživanja iz Beograda pozvao je odbornike u Požarevcu da ne glasaju za usvajanje ovog predloga jer je prekršen Lokalni antikorupcijski plan.

Analizom Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije Grada Požarevca na period 2017 do 2020. godine, utvrđeno je da je prekršena mera jer komisija za izbor članova nije sukcesivno objavljivala zapisnike o svom radu na sajtu Grada Požarevca, uključujući i zapisnik sa sednice gde je vršen proces bodovanja i odlučivanja, što je obaveza.

U Rešenju o imenovanju Komisije za izbor članova članova Tela za praćenje primene lokalnog plana za borbu protiv korupcije, BIRODI je utvrdio da je narušen integritet procesa, a suprotno praksi koju promoviše Model Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno Model Niškog LAF-a.

U komisiji su se našli Ankica Hinić iz Osnovnog suda u Požarevcu, kao predsednik i članovi Ivana Perišić radnik gradske uprave, Andrijana Maksimović iz lista „Reč naroda“ i Marko Dmitrović.

Birodi navodi da predstavnica novinara nije izabrana od strane predstavnika strukovnih udruženja novinara ili na izbornom sastanku novinara koji rade u Požarevcu.

U Komisiji nije bilo predstavnika sindikata, udruženja penzionera, privredne komore i udruženja poslodavaca, navodi ova organizacija.

U predlogu za imenovanje članova LAF-a, predloženi su Dalibor Lončar, kao predsednik i članovi Sanja Stanković i Marija Jovanović Bogdanović.

Birodi navodi da je Lončar, samostalni savetnik u Osnovnom sudu u Požarevcu bio član Radne grupe za izradu lokalnog antikorupcijskog plana (LAP), čime dolazi u poziciju da vrši evaluaciju dokumenta u čijoj izradi je učestvovao, što predstavlja etički sukob interesa.

Pored navedenog, rok za prijavu kandidata na konkursu je bio kratak, svega sedam dana i uz odsustvo adekvatne medijske promocije konkursa.

Imajući u vidu da je proces izrade LAP-ova na početku, da praksa nije ustanovljena, BIRODI je Gradu Požarevcu ponudio pomoć, koja nije prihvaćena, što je se odrazilo na integritet procesa, što za posledicu može da ima dodatno smajenje poverenje u mogućnost borbe protiv korupcije ne samo u Požaravcu, već i u drugim gradovima Srbije, navode u ovoj nevladinoj organizaciji.

Tekst je deo projekta „Ka Evropi“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u oblasti javnog informisanja za 2017.godinu, a koji realizuje Boom 93.

sub

30.12.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 23:36

Gde su?

Zasto nema u tom LAF-u direktora koji prepoznaju korupciju.Direktori komunalnog,Doma zdravlja,Toplifikacije,kao i nekih iz gradske uprave.

Odgovori
čet

28.12.

2017.

popaj [neregistrovani] u 22:06

android

Samo laz i nista vise.

Odgovori
čet

28.12.

2017.

anonymousi [neregistrovani] u 17:01

Korupcija

Politicko burazerski odnosi sns-sps itd. kvazipartija su u Pozarevcu! Neradnici koji kradu energiju naroda i zive na tudj racun!

Odgovori
čet

28.12.

2017.

peja kostolac [neregistrovani] u 16:05

android

Prevedi nam to na srpski, da znamo sta to znaci.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije