Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

28. 12. 2017. Smederevo

Izvor: Grad Smederevo

Dan bezbednosti saobraćaja

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, na čelu sa gospodinom Brankom Stamatovićem načelnikom Odeljenja za lokalne samouprave i gospodinom Duškom Pešićem načelnikom Odeljenja za prevenciju, su bili u radnoj poseti gradu Smederevu. Zbog niza aktivnosti koje su se odvijale taj dan je nazvan „Dan bezbednosti saobraćaja u gradu Smederevu".

Sastanak predstavnika Agencije i Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima grada Smedereva, na kome je presedavao gospodin Branislav Drobnjaković predsednik Saveta, je održan u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo. Sastanku su pored članova Saveta za bezbednost saobraćaja prisustvovali i predstavnici Odeljenja gradske Uprave u čijim su nadležnostima saobraćaj i bezbednost saobraćaja, predstavnici Javnih preduzeća JKP „Parking servis" Smederevo i „Urbanizam" Smederevo, predstavnici Doma zdravlja i predškolske ustanove „Naša radost" odnosno svi oni koji se u okviru nadležnosti grada nalaze i aktivno učestvuju po raznim osnovama u sistemu bezbednosti saobraćaja.

Na sastanku je prezentirana Analiza bezbednosti saobraćaja u gradu Smederevu za period 2012. - 2016. godine urađena od strane Grupe za saobraćaj gradske Uprave. Od strane načelnika Saobraćajne policije PU u Smederevu, gospodina Gorana Ivkovića, prisutni su upoznati sa trenutnim stanjem u bezbednosti saobraćaja na području grada u 2017. godini. I Analiza bezbednosti saobraćaja za poslednjih pet godina i pokazatelji bezbednosti saobraćaja u ovoj godini govore da Smederevo ima uspostavljen sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja u delu koji se tiče nadležnosti grada, sistem koji je potrebno dalje unapređivati i dograđivati. Bezbednost saobraćaja u proteklih pet godina je, u odnosu na ranije periode, na znatno većem nivou. Takođe i trenutni podaci za ovu godinu su povoljniji nego prethodne godine naročito kod broja poginulih.

Usvojeni su Izveštaj o izvršenju Programa rada Saveta u 2017. godini i Program rada Saveta u 2018. godini kao i predlog Programa korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na području grada Smedereva u 2018. godini. I u prethodnoj godini i u narednoj akcenat je dat na unapređenju saobraćajne infrastrukture, unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, preventivno-promotivnim aktivnostima, naučno-istraživačkom radu i tehničkom opremanju organa, organizacija i ustanova nadležnih za bezbednost saobraćaja i saobraćajne policije.

Na završetku sednice predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, gospodin Branko Stamatović i gospodin Duško Pešić, su izrazili zadovoljstvo načinom na koji funkcioniše sistem upravljanja bezbednošću saobraćaja u Smederevu. Istakli su da Smederevo u mnogim elementima prednjači u Republici istakavši naročito dodelu auto-sedišta za bebe i postavljanje kamera za video nadzor brzine kretanja vozila. Ocenili su da Program rada Saveta za 2018. godinu predstavlja izraz stvarnih potreba delovanja u oblasti bezbednosti saobraćaja. Posebno su istakli i da je analitički pristup problemima kakav je prezentiran na sednici jedina ispravna polazna osnova za dalje delovanje. Opremanje saobraćajne policije i drugih tehničkim sredstvima se sprovodi na ispravan način navevši pri tom negativan primer nekih lokalnih samouprava gde se to svodi samo na snabdevanje vozilima. Na kraju su dali određene sugestije naročito za delovanje Saveta u delu unapređenja vaspitanja i obrazovanja dece i svih drugih kategorija učesnika u saobraćaju u čemu je značajna uloga medija i upoznali prisutne sa novinama u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije čija se primena očekuje u 2018. godini.

U Domu za stara i iznemogla lica u Smederevu odražano je predavanje za najstarije učesnike o ponašanju u saobraćaju. Predavanje su održali predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja. U predavanju su izneti podaci o ugoženosti starije populacije u saobraćaju i date pouke kako se oni trebaju ponašati u njemu radi lične bezbednosti. Predavanje je bilo vrlo uspešno i korisnici Doma su bili vrlo zadovoljni sa onim što su čuli. Zadovoljna je bila i direktorka Doma, gospođa Vesna Stefanović, koja je istakla korisnost ovakvog obraćanja starima i ujedno se zahvalila Agenciji i lokalnom Savetu za bezbednost saobraćaja na tome.

Sala Gimanzije u Smederevu je bila mesto gde su od strane predstavnika Agencije održana dva izuzetna predavanja za učenike o učešću mladih u saobraćaju. Učenici su sa izuzetnom pažnjom slušali o tome šta se sve može dogoditi ako se u saobraćaju ne učestvuje na način kako je to propisano. Naročito je predavanje pod nazivom „Ja još uvek vozim" održano od strane gospodina Slaviše Savića iz Šapca koji je pre 25 godina vozio automobil bez vozačke dozvole i svojom krivicom izgubio kontrolu nad vozilom sletevši sa puta nakon čega je ostao trajni invalid vezan za invalidska kolica, ostavilo koliko emotivan tako i optimistički utisak na prisutne učenike.

Poslednja aktivnost se, uz oduševljenje đaka prvog razreda smederevskih osnovnih škola, njih oko 600, odvijala u velikoj sali Centra za kulturu u Smederevu predstavom „Pažljivko". Deca su izuetno aktivno učestvovala u predstavi koja ih na popularan i primeren način njihovom uzrastu podučava kako da bezbedno učestvuju u saobraćaju. Svakom detetu je poklonjena brošura u izdanju Agencije za bezbednost saobraćaja „Pažljivkova pravila u saobraćaju" i svetloodbojni prsluk koji je obezbedio grad Smederevo. Takođe su dobili i priveske za ključeve sa likom „Pažljivka".

Po završetku dešavanja predstavnike Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i članove Saveta za bezbednost saobraćaja je primila Gradonačelnica grada Smedereva, dr Jasna Avramović. U razgovoru sa Gradonačelnicom predstavnici Agencije su izrazito pozitivno ocenili angažovanje grada u povećanju bezbednosti saobraćaja i rezultate koji u su u tome postignuti. Takođe su pozitivno ocenili ono što se planira u narednom periodu. Upoznali su Gradonačelnicu sa nekim elementima novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima u delu nadležnosti i odgovornosti lokalnih samouprava kao i ulogom Agencije koja će, pored ostalog, davati saglasnost na Programe korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti sobraćaja istakavši da bi predloženi Program grada Smedereva za 2018. godinu sigurno dobio saglasnost i poslužio kao primer drugima. Gradonačelnica, dr Jasna Avramović, se zahvalila predstavnicima Agencije na poseti Smederevu i poželela je da saradnja grada sa Agencijom u narednom periodu bude još intenzivnija i sadržajnija. Zaključila je razgovor time da grad Smederevo ima želju, stručni potencijal i sredstva da u oblasti bezbednosti saobraćaja, ali i u ostalim segmentima bezbednosti građana, prednjači u Republici za šta će se i ona lično nesebično zalagati.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije