Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 12. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Fasade zgrada: Koliko će grad da pomaže obnovu?

Grad Požarevac pripremio je predlog odluke o načinu i uslovima za sufinansiranje obnove stambenih i poslovnih zgrada u Požarevcu i Kostolcu. Dokumentom je predviđeno da grad može od 10 do 50 odsto, izuzetno do 80 procenata da učestvuje u sufinansiranju obnove fasada stambenih i stambeno poslovnih zgrada. Ovo se odnosi na zgrade koje imaju minimum 5 stanova i jedan poslovni prostor.

Nakon formiranja, obaveza stambenih zajednica u Požarevcu biće održavanje objekata. Grad će moći i da naloži određenoj stambenoj zajednici da pristupi uređenju fasade.

Predlog Odluke o održavanju zgrada i spoljnog izgleda zgrada, uslovima, načinu i kriterijumima sufinansiranja obnove fasada stambenih i stambeno-poslovnih zgrada u Požarevcu naći će se pred odbornicima Skupštine grada u petak.

Ovom odlukom se, između ostalog, reguliše i pitanje bespovratnog sufinansiranja obnove iz gradskog budžeta.

Grad Požarevac može radi očuvanja i obnove što većeg broja fasada da sufinansira obnovu fasade stambenih zgrada i to stambene ili stambeno-poslovne zgrade od najmanje 5 stanova i jednim poslovnim prostorom.

Iznos sufinansiranja je od 10 do 50 odsto. Odluka poznaje 6 zona u Požarevcu i 4 u Kostolcu.  Sufinansiranje je moguće u prve četiri gradske zone u oba mesta.

Fasade se dele na ulične, dvorišne i „ostale fasade“. Najveći iznos dobijaju ulične fasade u prvoj zoni grada, a najniži ostale fasade u trećoj i četvrtoj zoni, mada nije najjasnije kakve su „ostale fasade“  kada nisu ulične ili dvorišne.

Izuzetak su fasade zgrada u okviru prostorno kulturno istorijskih celina koje se sufinansiraju u iznosu od 80 odsto.

Odluka i detaljnije određuje i koji konkretni radovi se obavljaju, kao i u kom procentu se sufinansiraju.

Odluku o raspisivanju konkursa za obnovu fasade stambene zgrade donosi gradsko veće. Konkurs je javan, a listu prioriteta bi prema odluci određivala komisija na osnovu kriterijuma koji su sadržani u odluci. Stambene zgrade biće u obavezi da dodeljeni novac iz budžeta iskoriste do 30.novembra.

pon

11.12.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 15:40

paraziti

naviklo to da im se poklanja

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije