Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Klub JNA na prodaju za 1,5 miliona evra

Republička direkcija za imovinu raspisala je oglas za prodaju jednog broja nepokretnosti Vojske Srbije, među kojima je Klub JNA u Požarevcu koji se prodaje po početnoj ceni za nešto više od 1,5 miliona evra. Predratni hotel „Grand“ u Požarevcu, odnosno Klub Vojske, pod zaštitom je države. Nekada je bio hotel za ugled, a danas oronula zgrada koja je ruglo Požarevca.

 

Pored „Granda“ u Požarevcu, na listi nepokretnosti koje su oglašene za prodaju, nalazi se kasarne, skladišta, vežbališta, stanovi i poslovni prostor.

Radi se o nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje vojske, navodi se u oglasu objavljenom u današnjoj „Politici“.

Svi vojni kompleksi i poslovni prostori mogu se razgledati, uz prethodnu najavu, 4. i 5. decembra a rok za podnošenje prijave je 15 dana od objavljivanja oglasa.

Nekadašnji Klub JNA i Klub vojske u Požarevcu poznat je i kao prestižni hotel „Grand“ pre Drugog svetskog rata.  Objekat je pod zaštitom države. Vojsci je ustupljen na koršćenje 1955.godine. Ministarstvo je pre oko pet godina tražilo oko 2,5 miliona evra za otkup i Požarevcu se to nije isplatilo. Prema nekim izvorima zgrada ima 2.500 kvadrata, dok se u oglasu Vojske Srbije navodi površina od nešto manje od 1.600 kvadrata sa podrumom, prizemljem i prvim spratom.

Tokom ove decenije Grad Požarevac je nameravao da rekonstruiše fasadu ove zgrade, ali je dobio samo dozvolu da se poprave oštećenja. Grad Požarevac i grad Valjevo kome je zgrada ostavljena testamentom do danas nisu imali uslova da je prisvoje ili otkupe.

 

Zgradu je vlasnik Milorad Karamarković testamentom ostavio gradu Valjevu. Ovaj trgovac iz valjevskog sela Leskovice još pre više od 90 godina zaveštao imovinu u Beogradu i Požarevcu za izgradnju valjevske bolnice. Prema testamentu, Valjevo je bilo dužno da osnuje fond „Milorada Karamarkovića", kojim će upravljati gradonačelnik, episkop i predsednik suda. Međutim to se nije dogodilo.

U želji da povrati imovinu Grad Valjevo je pre nekoliko godina izgubilo sudski spor sa Ministarstvom odbrane jer se ispostavilo da je nekadašnji hotel Grand, a današnji Dom vojske u Požarevcu ustupljen 1955. godine na korišćenje i upravljanje tadašnjoj vojsci za 1.015.000 dinara. Taj novac je Narodni odbor opštine Valjevo uplatio u Fond za zaštitu dece i zaključio da je na taj način ispunjena volja zaveštaoca jer je Valjevo već u to vreme raspolagalo modernom izgrađenom bolnicom.

Požarevac je ranije nameravao da uđe u posed zgrade i iskoristi je za javne službe. Međutim, dosadašnji pregovori sa Ministarstvom odbrane nisu bili uspešni.

Pitanje je hoće li do kraja godine zgrada dobiti novog vlasnika i kakva će biti njena sudbina?

čet

30.11.

2017.

racionalista [neregistrovani] u 06:24

Re: bilo bi mesta za sve

500.000 evra je realna cena. Vojsko ako hoces pare od nas gradjana moze ali za ovu cenu. Svidja mi se ova ideja da se biblioteka smesti u tu zgradu. Mislim da moze da se razmislja i o arhivu. Imala bi bez obzira da li biblioteka ili arhiv i salu za promocije i prezentaciju projekata. Mozda ima prostora da se smeste obe ustanove ali to treba neki arhitekta da kaze. Tada bi se kancelarije gradse uprave mogle prosiriti na gornji sprat biblioteke i gde je sad katastar a katastar koji je cir na onoj stvari prebaciti u donji deo biblioteke. Izlaskom arhiva muzej bi se prosirio. Tako bi bilo mesta za sve.

Odgovori
sre

29.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 06:36

Re: savet

Da ali tada kad su nudili pre pet -sest godia cena je bila 2,5 miliona evra. Nek sacekaju jos malo celnici pa ce je kupiti za 500.000 evra.

Odgovori
uto

28.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 11:05

Re:

To je prezentovano celnicima grada jos pre 4 godine, ali, naravno, od toga nema nista.

Odgovori
sub

25.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 19:51

komunisti

Prodaju tudje, a nikad zgradu ni okrecili nisu.

Odgovori
sub

25.11.

2017.

Пожаревљанин [neregistrovani] u 14:32

Кад би било воље

Оваква репрезентативна зграда заслужује да буде библиотека или нека друга установа културе, а не зграда за смештај јавних служби.
(Просторије у којој је сада библиотека, део зграде "Начелства", су нефункционалне и мале за тако важну установу)

Odgovori
pet

24.11.

2017.

Ljubo Pitljivi [neregistrovani] u 16:06

Prekrajanje volje?

Oteto prokleto!
To je prekrajanje volje pok Karamarkovića!

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije