Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Stambene zajednice umesto stambenih zgrada

Gradska uprava Požarevca je od 1.septembra počela sa registracijom stambenih zajednica koje se nalaze na svojoj teritoriji. Postoji obaveza vlasnika posebnih delova zgrade u kojoj nije formirana skupština ili savet zgrade da u roku od šest meseci od početka rada Registra izvrše registraciju stambene zajednice podnošenjem prijave u registru.

Za Požarevac je do današnjeg dana  doneto ukupno 12 rešenja o registraciji.

Prva stambena zajednica koja je dobila rešenje još 19.septembra je na Trgu Radomira Vujovića broj 12. Upravnik stambene zajednice, Spasoje Čojić kaže da skupština u ovom ulazu Palate Morava postoji od 2004.godine i da su se uvek trudili da budu ažurni i prate zakone.

„Zgrada ima 36 stanova i tri lokala, odnosno 39 vlasnika čine skupštinu zgrade. Još 2006.godine smo u Republičkom zavodu za statistiku dobili matični broj, a u Poreskoj upravi svoj PIB. Iste godine smo otvorili i račun u banci. Imamo svoj pečat i delovodnik i izvore finansiranja. U prvo vreme to je bio novac od vlasnika stanova, a kasnije smo dali deo krova u zakup jednom mobilnom operateru, uz naknadu“, kaže Čojić.

On navodi da sama registracija nije skupa, ali za druge stvari bi trebalo izdvojiti više novca. Taksa u Gradskoj upravi je 300 dinara, a sa svim ostalim troškovima potrebno je izdvojiti oko 5.000 dinara.

Nakon registracije mesečni troškovi su daleko veći

„Kod nas su održavanje zgrade, lifta i naknada za upravnika mesečno oko 23.000 dinara. To iznosi oko 700 dinara po stanu. Međutim, s obzirom da skupština dobija određen novac od zakupa dela krova, moji vlasnici stanova i lokala nemaju obavezu da izdvajaju za troškove“, kaže upravnik i dodaje:

„Imamo toliko sredstava na računu da smo prošle godine izvršili rekonstrukciju lifta. Imamo najmoderniji lift u gradu. Okrečili smo ulaz, ugradili video nadzor sa četiri kamere u zgradi. Ugradili smo interfon sa video signalom. Preko kablovske svi imaju mogućnost da preko svojih televizora vide ko i kada ulazi u zgradu, ko je koga pozvao u stan“.

Čojić smatra da su stambene zajednice dobro rešenje.

„Tek kasnije kada su ljudi videli koliko je bolje što imamo ugovore sa javnim preduzećima i firmama, da nam zgrada liči na pravu zgradu i da je tu daleko lepše živeti nego u nekim drugim zgradama u koje kad odemo nema ni svetla. Moja lična preporuka svim ljudima u zgradama u gradu je da nađu nekoga među sobom ko će da preuzme ulogu upravnika i vremenom će sve biti bolje. Zakon je strog i kazne su velike, ali sve to može i mora da se postavi na noge“.

Zakon o stanovanju kaže da svaka zgrada mora da ima upravnika zgrade, ako ga ne izabere dobija prinudnu upravu.

Jedan od problema je to što je za profesionalnog upravnika potrebna je dvotrećinska većina ukupnog broja vlasnika posebnih delova zgrade. Podrška se teško obezbeđuje jer vlasnici stanova nerado pristaju da kućne budžete dodatno opterete sa nekoliko stotina dinara koliko upravnici traže.

Ako biraju upravnike među svojim komšijama, vlasnicima stanova, potrebna je prosta većina odnosno 50 odsto plus jedan glas. Međutim, neretko je slučaj da su mnogi vlasnici i tada nevoljni da izdvajaju novac za upravnikovu naknadu.

pet

24.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 00:19

Re: 10 maraka

Grešiš prika! Lične frustacije te ometaju da realno sagledaš problem.Ogromna većina je otkupila stanove u kojima su već živeli, tako da bi prodaja radi sticanja koristi bila besmislena! Gde će onda živeti? Na kraju svim tim ljudima je godinama odbijano od plate za stambeni fond, tako da je otkupna cena daleko veća od tvoje procene!
Profitirali su oni koji su zakon i doneli, Sloba i Mira su postali vlasnici vile na Dedinju koju je Mira, čini mi se uz pomoć Mrkonjića i prodala!
Stanari i sada plaćaju održavanje zgrada, to nije stvar dobre volje, ko neće sledi tužba!
Uzimajući sve u obzir, do pada cene kvadrata stana, sigurno neće doći!
Naravno, za stambeni fond su uplaćivali svi, i oni koji stanove nisu dobili, u uređenoj državi bi taj iznos morao da se refundira.
Ništa se ti ne sekiraj, snaći će se stanari i bez tebe "dobronamernog" i umnog!

Odgovori
čet

23.11.

2017.

Hahaha [neregistrovani] u 19:57

re 10 maraka

Kakvi kompleksi, kako retko zlurad komentar. Mali covece iz tebe kipi bes sto nisi mogao da kupis taj stan ni za 10 maraka ni za 700eur po kvadratu kreditom na 20 godina kao sto ja uradih...fuj

Odgovori
čet

23.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 14:19

10 maraka

Kako to tesko pada ekstraprofiterima koji su kupovali stanove za 10 maraka i uknizili nekretnine koje vrede 40000 evra,dosta ste uzivali.Sve sto im fali popravlja im grad iz budzeta.Pocece da padaju cene stanova jer domacini nece placati nista.Bice veselo

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije