Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Ponovo promena načina na koji se obračunava cena zakupa

Nakon samo 6 meseci od poslednjih izmena i manje od godinu dana od usvajanja Odluke, Grad Požarevac je ponovo izmenio propis o utvrđivanju cene davanja u zakup poslovnog prostora.

Izmenama u maju bilo je predviđeno da se poslovni prostor može dati u zakup bez naknade, van javnog nadmetanja, ako se otpočinje industrijska proizvodnja i zapošljavanje najmanje 1.000 zaposlenih. Sada je ta odredba ukinuta, a investitorima će se progresivno umanjivati cena zakupa za 10 odsto na svakih započetih 1.000 kvadrata.   

 

 

Krajem 2016.godine usvojena je odluka o cenama zakupa poslovnog prostora.  Tada je grad podeljen na tri zone, a u zavisnosti od delatnosti, određene su cene iskazane u evrima po kvadratnom metru.

 

Dopunama odluke u maju ove godine bilo je propisano da se poslovni prostor može dati u zakup i bez naknade, ali uz određene uslove

„kada se ugovori u postupku van javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, a u cilju realizacije investicionog projekta koji podrazumeva otpočinjanje industrijske proizvodnje na teritoriji Grada Požarevca i zapošljavanje najmanje 1.000 zaposlenih na neodređeno vreme na realizaciji investicionog projekta u periodu od minimum tri godine od dana sticanja prava zakupa, uz obavezu održavanja broja zaposlenih u periodu od pet godina nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene projektom u skladu sa propisima koji uređuju ulaganja i privlačenje investicija i propisima koji uređuju opšte uslove i postupak kontrole državne pomoći“.

Međutim, krajem prošle sedmice je ova dopunska odredba izbačena iz Odluke.

Naime, sada je propisano da se početna cena zakupa prostora za industrijsku proizvodnju progresivno umanjuje za 10 odsto počev od fiksno određene za objekte do 1.000 kvadrata, pa za svakih započetih narednih 1.000 m2.

 

Grad je ovu izmenu opravdao podsticanjem da se objekti veći od 1.000 kvadrata koje je pribavio u svoje vlasništvo u industrijskoj zoni namenski koriste, kao i da se stimuliše industrijska proizvodnja.  Prvog ulagača koji je pokrenuo bilo koji vid industrijske proizvodnje, što kupovinom zemljišta u industrijskoj zoni, što zakupom objekata koji su u vlasništvu Grada, još uvek čekamo.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije