Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Položen kamen temeljac za novi blok elektrane

Položen je kamen temeljac za novi blok elektrane u Kostolcu. Investicija je vredna više od 600 miliona dolara. U ime srpske strane kamen temeljac je položila i premijer Ana Brnabić koja je istakla da u ovom trenutku Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u vrednosti od šest milijardi dolara.

 

Poslednji veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen je pre više od dve i po decenije. Novi blok elektrane koji će se graditi pored postojeća dva bloka u Drmnu. Projektovana snaga je 350 megavata, a čekivana godišnja proizvodnja oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da će sa novim blokom kapaciteti EPS-a biti prošireni za pet odsto.

Ukupna vrednost investicije je 613 miliona američkih dolara, dok je ukupna vrednost druge faze modernizacije TE Kostolac „B“ oko 715,6 miliona dolara. Izgradnja novog jalovinskog sistema na kopu „Drmno“ koja je počela u januaru ove godine, takođe je deo druge faze paket aranžmana. Projekat se finansira sa 85 odsto novca koji je obezbeđen iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, a EPS obezbeđuje učešće od 15 odsto.

Rok otplate kredita je 20 godina, uključujući grejs period od 7 godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto.

Premijer Srbije Ana Brnabić je istakla da u ovom trenutku Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u vrednosti od šest milijardi dolara.

Brnabić je rekla da će se u Budimpešti sastati sa premijerom Kine i da će postpisati dva nova ugovora, jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i drugi o izgradnji Koridora 11 Preljina-Požega.

Kada su u pitanju zaštita životne sredine, ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da se sve radi po najvišim ekološkim standardima.

Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu dobijena je prošlog meseca. Podrazumevane emisije štetnih materija  gasova i praškastih materija trebalo bi da budu u dozvoljenim graničnim vrednostima.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici kineske delegacije, među njima i Ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang.

pon

20.11.

2017.

Dejan [neregistrovani] u 19:35

android

Bi?e zna?i strana?kog zapo?ljavanja uskoro

Odgovori
pon

20.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:32

Zagađenje

Fantastično se napreduje u novoj tehnologiji.
Nova elektrana će trošiti kinezki zagađeni vazduh pa će korist biti obostrana

Odgovori
pon

20.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 15:56

V.D.

Jos koliko godina treba da prodje da se promeni zvanje V.D.Menjajte ga ili raspisite vise konkurs za direktora Epsa.Probili ste sve rokove sa V.D. funkcijom

Odgovori
pon

20.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 15:52

ijao

Asovima u beton.Svaka cast nove tehnologije,neke napredne

Odgovori
pon

20.11.

2017.

FOLIĆ [neregistrovani] u 14:24

FOLINGERI

BEZ VUČKA OVO SE ČINI KAO FOLINGER,
PRED LOKALNE IZBORE, DA SE V... NE SETE

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije