Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Kraj: Otvoren stečajni postupak u „Goša“ Fabrici šinskih vozila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kraj: Otvoren stečajni postupak u „Goša“ Fabrici šinskih vozila

Privredni sud u Požarevcu doneo je odluku o pokretanju stečajnog postupka u Fabrici šinskih vozila (FŠV) Goša iz Smederevske Palanke. Prvo poverilačko ročište zakazano je za 27.decembar, a poverioci imaju rok od 90 dana da prijave svoja potraživanja.

 

Stečajni postupak pokrenulo je preduzeće iz Zemuna, AA Kepitol konsalting 2017 zbog potraživanja od oko 400.000 evra.

Za stečajnog upravnika metodom slučajnog izbora imenovan je Aca Micić iz Žagubice.

Goša je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu ŽOS Zloven kad je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu.

Firma AA Konsalting kapital, osnovana pre nešto više od dva meseca, kupila je ta potraživanja od ŽOS Zlovena.

Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa sve do septembra kada su ugovoreni novi poslovi i novi vlasnik počeo da isplaćuje zaostale dugove.

Do sada je Lisnart isplatio oko 190.000 dinara duga po radniku a ostala su dugovanja od 600.000 do 800.000 dinara, zavisno od visine plate.

Radnici koji su se danas pojavili na ročištu u Privrednom sudu su u očaju. Jasno im je da nakon što se izmire dugovanja prema velikim poveriocima, mogu da ostanu bez ičega.

Pred sudom se danas pojavio i nedavno postavljeni direktor FŠV Goša, Radiša Savić koga radnici ne žele da puste u krug fabrike. On se kao zakonski predstavnik preduzeća pojavio bez pravnog zastupnika, ali je zato otkazao punomoćje Miri Ružičić iz pravne službe Goše.

Kako sud nije prihvatio da umešač u postupku bude Samostalni sindikata metalaca Srbije, radnici su izgubili predstavnike koji bi branili njihove stavove.   

Oni su nezadovoljni i smatraju da bi firma van stečaja mogla da nastavi da radi nesmetano jer, kako tvrde, već imaju zaključene ugovore. Radnici smatraju da su prevareni i da je FHV Goša još jedna žrtva privatizacije u Srbiji.

Zaposleni Fabrike šinskih vozila od 1. novembra su ponovo pokrenuli štrajk kako bi sprečili novo rukovodstvo da radnicima daje otkaze i pokušali da se izbore protiv uvođenja stečaja. Od ove firme zavisno je oko 320 zaposlenih.

Iako je najavljen dolazak većeg broja ljudi u Požarevac, u Privrednom sudu se danas pojavilo tek nekoliko radnika ovog preduzeća.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije