Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 11. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93, N1

Ima li malih boginja u Požarevcu?

Načelnica dečijeg dispanzera u Požarevcu, dr Milana Stojanović kaže da je obuhvat vakcinisanosti protiv malih boginja u Braničevskom okrugu zadovoljavajući.

 

U populaciji dece koja se leče u dečijem dispanzeru u Požarevcu nema obolelih od malih boginja.

 Načelnica dečijeg dispanzera, dr Milana Stojanović kaže da je obuhvat  vakcinisanosti i na nivou Braničevskog okruga i u gradu Požarevcu vrlo dobar.

“ Što se tiče MMR vakcine, u prošloj godini procenat vakcinacije u Požarevcu je 87,04 % što se smatra veoma visokim procentom vakcinisanosti protiv ove bolesti. To je trokomponentna vakcina u kojoj se osim vakcine protiv rubele i zauški nalazi i vakcina protiv malih boginja.”

U našem okrugu postoje mesta u kojima je obuhvat vakcinisanosti  čak 100 %. Prema zvaničnim podacima zavoda za javno zdravlje, stopostotna vakcinisanost dece je u opštinama Golubac, Žagubica, Žabari i Kučevo. Visok procenat imaju  Veliko Gradište 95,12% i Petrovac 99,42%.

Ipak, situacija se smatra pretećom čak i kada se registruje samo jedan slučaj, kaže Stojanović i dodaje da to podrazumeva vanredne mere odnosno hitnu prijavu i, između ostalog, nadzor nad osobama koje su bile u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom. Zaraznost je velika zato što je proteklih godina bilo više tih epidemija i što postoji stalna kritična epidemiološka situacija u susednoj Rumuniji.

Kompletno zaštićena deca su ona koja su primila prvu dozu u uzrastu od 13 do 15 meseci i revakcinu na sistematskom pregledu pri upisu u školu.

“Zaštićeno je i dete koje je primilo samo jednu dozu, ali ta zaštićenost opada sa godinama, sve dok se ne primi revakcina pri upisu u školu”, kaže Stojanović.

Simptomi malih boginja su poprilično specifični. Klinička slika ima tri stadijuma. Počinje sa malaksalašću deteta, koje je bez apetita, visokom temeraturom. upaljenim ždrelom i crvenim očima koje ukazuju na konjuktivitis. Nakon toga se javlja karakterističan osip, najpre iza ušiju, koji se kasnije spušta.

“Tada dolazi do pogoršanja opšteg stanja, deca imaju još višu temperaturu, često u toj fazi imaju bronhitis. Infekcija je kapljična, a bolest traje dve nedelje, nekad i duže", navodi Stojanović.

Ukoliko roditelj posumnja da dete ima simptome malih boginja potrebno je da se javi na šalter dečijeg dispanzera medicinskoj sestri, koja ih upućuje u izolacionu sobu, sa desne strane pri samom ulasku u dečiji dispanzer. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji je od početka oktobra do danas od malih boginja obolelo 65 osoba, a epidemija je prijavljena u srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije