Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 11. 2017. Beograd, Požarevac

Izvor: Blic, Prva

Ovo je 10 najvažnijih novina za vozače

Strožije kazne za vožnju pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, telefoniranje za volanom, nekorišćenje pojaseva i autosedišta za decu, a blaže sankcije za gubljenje tablica i istek roka vozačke dozvole, ključne su novine predloženih izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju koji je prošle nedelje usvojila Vlada i prosledila skupštini na usvajanje.

Ovaj predlog se tako posle dve godine velikog iščekivanja i još veće pažnje javnosti konačno našao u skupštinskoj proceduri, a "Blic" izdvaja deset najvažnijih promena predviđenih izmenama zakona.

1. Novi slučajevi nasilničke vožnje

Za nasilničku vožnju ne postoji novčana kazna već isključivo kazna zatvora od 30 do 60 dana. Pored dva postojeća slučaja (najmanje dva uzastopna prolaska na crveno u roku od 10 minuta i preticanje kolone preko pune linije) predviđeno je i da nasilnička vožnja bude prekoračanje brzine u naselju za više od 90 km/h, van naselja za više od 100 km/h i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola većom od 2 promila.

To praktično znači da ćete ako npr. vozite u naselju brže od 140 km/h odmah biti sprovedeni kod dežurnog sudije koji će vam izreći zatvorsku kaznu, 15 kaznenih poena i 9 meseci zabrane upravljanja vozilom, i da ćete odmah zatim biti sprovedeni u zatvor na izdržavanje kazne.

2. Nove kazne od 1.000 evra

Prema predlogu, najveća novčana kazna ostaje od 100.000 do 120.000 dinara ili oko 1.000 evra, koliko će morati da plate svi vozači sa više od 1,2 promila akohola u krvi, (trenutno preko 2,0). Isto važi i za one oni koji odbiju alkotestiranje odnosno, kao i oni vozači koji prekorače brzinu od 71 do 90  kilometara na sat u naselju ili  od 81 do 100 kilometara na sat van naselja. Ista kazna zaprećena je i onima koji voze bez ijedne položene kategorije dozvole ili ako im je oduzeta dozvola na određeni period.

Novina je da ovu novčanu kaznu mogu dobiti i svi koji pretiču ili obilaze vozilo koje se zaustavilo ispred pešačkog prelaska radi propuštanja pešaka, odnosno prevoze decu mlađu od 12 godina na mestu vozača.

3. Čaša alkohola/flaša piva = 10.000 dinara

Vozači ubuduće praktično će moći samo da “nazdrave” nekim alkoholnim pićem ukoliko ne žele da se pozdrave sa novcem ili vozačkom dozvolom jer je dozvoljena granica promila za volanom spuštena sa 0,3 na 0,2, a kazne duplirane.

Tako sankcija za vožnju sa 0,2 do 0,5 promila alkohola u krvi iznosi 10.000 dinara, od 0,5 do 0,8 promila kazna je od 10.000 do 20.000 i tri meseca zabrane i 6 poena, a od 0,8 do 1,2 promila 20.000 do 40.000 i šest meseca zabrane.

Kazna predviđena je za alkoholisanost u vožnji iznad 1,2 promila - pa je od 1,2 do dva promila sankcija od 100.000 do 120.000 dinara ili od 15 do 30 dana zatvora i osam meseci zabrane vožnje dok je za više od dva promila predviđeno zatvor od 30 do 60 dana, 15 poena i najmanje devet meseci zabrane.

4. Vožnja deteta bez auto-sedišta = 1.000 evra

Možda i najbitnija od svih najvećih mogućih novčanih kazni je sankcija za nesavesne roditelje koji svoju decu nižu od 135 centimetara ne voze u auto-sedištima. Tu neodgovornost roditelji će ubuduće morati da plate u nekim slučajevima čak četiri puta skuplje nego do sada, odnosno 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra, a izriče se i 14 kaznenih poena i zabrana vožnje 8 meseci.

5. Duplirane kazne za telefoniranje i nevezani pojas

U nizu dupliranih takozvanih sitnih kazni najvažnije su one u vezi sa upotrebom mobilnog telefona i nekorišćenjem pojaseva za koje će vozač umesto 5.000 sada morati da plati 10.000 dinara.

6. Duplo veće kazne zbog kacige

Ni motociklisti nisu mogli da izbegnu strožije kazne pa će tako za nenošenje kacige morati da plate kaznu od 10.000 umesto 5.000 dinara, koliko će ih koštati i ako ne zakopčaju kacigu ili kaciga nije homologovana. Novina je i što će policajac isključiti iz saobraćaja vozača ili suvozača na motociklu koji nema kacigu.

7. Probna dozvola najmanje dve godine

Probnu dozvolu vozači će imati najmanje dve godine ili do navršene 21. godine za one koji su položili ispit pre 19. godine. Mlađi od 18 godina moraju da voze do punoletstva sa pratiocem koji najmanje 5 godina ima vozačku dozvolu, smeju da voze najviše 110 km/h na auto-putu, 90 km/h na moto-putu, odnosno 90 odsto od dozvoljene brzine na ostalim putevima.

Oni sa probnom dozvolom, neće moći da upravljaju vozilom koja imaju više od 80 kW ili 109 KS jer će biti kažnjeni sa 20.000-40.000 dinara ili 30 dana zatvora. Takođe za ove vozače nije dozvoljena vožnja od 23 do 6 sati ujutru za šta je propisana kazna od 10.000 do 20.000 dinara. Konačno, ukoliko prevoze više od tri osobe biće kažnjeni sa 3.000 dinara, a zabranjeno im je tefoniranje i konzumiranje alkohola.

8. Dozvoljeno preticanje preko pune linije u slučaju da...

Novina zbog kojeg će vozači sa izvesnim olakšanjem moći da dočekaju izmenu i dopunu zakona je ta da će moći bez kazne da pretiču traktor, motokultivator, radnu mašinu, zapregu ili bicikl preko pune linije. Naravno, ukoliko tom prilikom ne ugrožavaju saobraćaj iz suprotnog smera.

9. Upola manje kazne

Pored duplo povećanih mogu se izdvojiti i upola manje kazne, a najbitnije su sledeće: sankcije za gubljenje tablica odnosno istek roka vozačke dozvole iznosiće 10.000 dinara umesto dosadašnjih 20.000 dinara.

10. Vožnja zaustavnom trakom nije nasilnička

Vožnja zaustavnom trakom trenutno se smatra veoma teškim prekršajem i predviđena je kazna od 100.000 do 120.000 dinara, ali će izmenama i dopunama zakona ova sankcija biti znatno ublažena i iznosiće od 20.000 do 40.000 dinara.

Nema oduzimanja vozila

Za najteže prekršaje vozačima, ipak, neće biti oduzimana vozila iako je to najavljivano u prethodne dve godine. Ova novina ostavljena je za neko buće vreme kada policija bude bolje opremljena audio i video uređajima za snimanje prekršaja i postupanja policije na terenu.

Vozači će morati i na test na drogu?

Policija je posle eksperimentalnog testiranja vozača na prisustvo droga u Kruševcu došla do zabrinjavajućeg otkrića. Tokom saobraćajnih kontrola tokom dana i noći, kod čak polovine testiranih vozača, rezultat je bio pozitivan.

Od 40 testiranih Kruševljana, ovakav rezultat bio je kod 22 vozača. Aparat preko pljuvačke, detektuje sedam vrsta psihoaktivnih supstanci. Ipak za razliku od testa na alkohol, ovaj test ne primenjuje se na svima.

"Ovde se ne radi o kontroli svakog pojedinačnog vozača, već se radi o tome da policijski službenik na osnovu procene, svoje lične procene vrši kontrolu psihoaktivnih supstanci u organizmu“, rekao je Goran Popović iz MUP.  U MUP-u poručuju da su takve kontrole sve češće, ali i da su preventivne.

Utvrđivanje droge u organizmu, može se uraditi i na mnogo teži i bolniji način, kada više nema nazad.  "U slučaju težih saobraćajnih nezgoda dežurni tužilac po pravilu nalaže i da se izvrši toksikološka analiza krvi svih učesnika u nezgodi. Onaj ko je skrivio saobraćajnu nezgodu se po pravilu tereti za teži oblik krivičnog dela i to svakako bi trebalo da bude otežavajuća okolnost u sudskom postupku", naveo je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Uračunljivost pod dejstvom narkotika, slična je uračunljivosti pod dejstvom alkohola. Direktna posledica toga je svakako smanjena koncentracija ali i slabiji refleksi koji dovode do većeg rizika od saobraćajne nezgode.  Osnovna razlika jeste što nakon prestanka konzumiranja alkohola, sledi trežnjenje, dok nakon popuštanja dejstva psihoaktivnih supstanci.

"Tek tada mogu nastati problemi zbog apstinancijalnih tegoba koje se mogu javiti. Dvostruka opasnost. Jedno je dejstvo same susptance na mozak, a druga je apstinencijalna kriza koja u tim trenucima moze mozda biti i veći problem“, rekao je psihijatar Aleksandar Vujošević.

Kazne ukoliko vam u organizmu nađu neku zabranjenu supstancu su mere zadržavanja, kazna od 15 do 30. 000 dinara, kao i oduzimanje vozačke dozvole na 6 meseci. Ukoliko odbijete testiranje, kazne su višestruko veće.

čet

09.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 12:58

Frizider

Nesmes da otvoris frizider a da ne iskoci nekibpolicajac,strasno

Odgovori
čet

09.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 07:49

Re: saobracajci

Sami saobracajci kazu da ih je vise sramota da prave zasede i kaznjavaju.Ojadise narod.Nedeljni pazari su im ogromni.Zamislite kada su i oni ukapirali

Odgovori
sre

08.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 15:59

pare


Nemojmo se folirati
zakon je nakaradan.Naime vecina vozaca vozi zimske gume leti koje se skamene pa zimi ne sluze nicemu sem sto imaju oznaku da su zimske pa ne placaju kaznu.O bezbednosti takvih uma nema ni govora.Takvi vozaci su ubice na putu niti te gume sluze leti na 40 stepeni,trag kocenja je mnogo duzi,niti zimi kada padne sneg,gume su promenile karakteristiku tj njenu namenu.Lamelice su potrosene.Ako hocemo bezbednost na putevima treba kaznjavati i uvesti zakon da zimske gume ne mogu leti da se voze.Samo tako ovaj zakon o zimskim gumama ima smisao.Prepisite do kraja evropske zakone i primenite ih a ne zarad jeftinih politickih poena primenjujete zakone kako vama odovaraju

Odgovori
sre

08.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 14:39

Harac

Nema ovo veze sa bezbednoscu.Svako selo ima iskakajuce policajce koji imaju zadatak da pune budzet.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije