Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

07. 11. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom93

Učenici u ulozi naučnika

Pod nazivom „Teorija vodi, eksperiment odlučuje“ u osnovnoj školi "Kralj Aleksandar I" u Požarevcu nastavljen je sajam nauke, koji su prošle godine inicirali učenici tadašnjeg IV3.

Zamenica direktora škole, Nataša Nikolić Gajić rekla je da je sajam nauke nastavak priče od prošle godine, te da škola pokušava da prati učenička interesovanja i u smislu kvaliteta nadje najzanimljivije sadržaje za animiranje dece.

 


"Želimo da deci približimo školu u nekom drugom svetlu, da ih animiramo da se što više trude da prave dobre priče i istovremeno uče. Paralelno kada radimo i oblik nastave koji je inače tradicionalan i na ovakav način, onda dobijemo najbolji mogući kvalitet", kaže Gajić Nikolić. Ove godine formirana i sekcija za promociju nauke za učenike od petog do osmog razreda.

„Nastavnica Ljilja Tomić i ja zajedno vodimo sekciju. Ona nije klasična, već organizujemo mini projekte kao što je ovaj sajam nauke. Priključili su nam se i učenici starijih razreda, nabavili smo i malo više materijala i nadam se da će to postati tradicija.“

Inače,  7. novembar je Svetski dan nauke, te je škola uklopila sajam nauke upravo na ovaj dan. Gajić Nikolić najavljuje i projekte iz drugih oblasti.

Direktor škole, Goran Seger rekao je da na ovaj način učenici teoriju koju uče mogu praktično primeniti kroz eksperimente. On se nada da će ovo postati tradiocionalno i da će se organizovati godinama.

„Zahvaliću se učenicima V3 koji su prošle godine dali inicijalnu kapislu i na ovakav način se organizovali", rekao je Seger. 

 

Preko 50 učenika učestvovalo je u oko 20 različitih ekperimenata na četiri punkta postavljenih u holu škole.


Učenik V3, Pavle danas je predstavio tri ogleda. On kaže da je gledanje krvi, lukovice i bakterija sa kože vrlo zanimljivo, a tu je i eksperiment pretvaranja iz tečnog u čvrsto stanje, uz pomoć vode i gustina, kao i gašenje upaljene sveće uz pomoć ugljen dioksida i sode bikarbone.

„Došli su mnogi učenici i jako im se dopalo, većina je bila kod mene zato što su moji ogledi najzanimljiviji“, kaže Pavle samouvereno.Jelena je sa svojim drugaricama izvela eksperiment koje su nazvale „Vulkan koka kole“. On se izvodi uz pomoć mentol bombona.

„Ubacimo mentos bombone u koka kolu i to sve ispršti kao vulkan“, kaže Jelena i dodaje da za razliku od nekih opasnijih ogleda, ovaj „vulkan“ deca mogu da probaju i kod kuće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nataša Nikolić Gajić najavila je da će učenici V3 ići na festival nauke koji se održava od 14. do 17. decembra u Beogradu. Oni su se prijavili na festival i dobili svoj štand na kome će na licu mesta snimati i montirati filmove. Gajić je dodala da je ovo potpuno nova ideja i način na koji može da se uči.

Podsetimo, prošle godine su učenici IV3 ove škole samoinicijativno i uz podršku tadašnje učiteljice Nataše Gajić Nikolić prvi put organizovali mini sajam nauke i tako pokazali da učenje može da bude zanimljivo i na jedan poseban i drugačiji način organizovano.

"Ovo je prvi put bez ikakvog povoda da su sami došli na ideju da organizuju sajam” rekla je tada Nikolić Gajić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije